Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michel Barnier, fost negociator al UE pentru Brexit: Decizia CE de a bloca exporturile de vaccin peste frontiera irlandeză a fost o greşeală

Daily Express
Michel Barnier

Decizia Comisiei Europene de a bloca exporturile de vaccin anti-COVID-19 peste frontiera irlandeză prin activarea unei clauze de urgenţă inclusă în acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană ''a fost o greşeală'', a declarat fostul negociator-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a relatat marţi politico.eu, potrivit AGERPRES.

'Multe decizii au fost luate în grabă pentru că situaţia este gravă, putând fi făcute greşeli. Acest lucru s-a întâmplat vineri, a fost o eroare ce a fost corectată foarte rapid, în aceeaşi seară, aşa că nu a avut niciun efect, probabil cu excepţia din punct de vedere politic'', a afirmat Michel Barnier în timpul unei audieri în parlamentul francez.

Acordul de retragere garantează o frontieră deschisă între UE şi provincia Irlanda de Nord, fără a exista controale asupra produselor exportate. Totuşi, Comisia Europeană a propus vineri invocarea articolului 16, care permite UE şi Regatului Unit să suspende orice aspect care, în opinia lor, provoacă ''dificultăţi economice, pentru societate şi pentru mediu''.

Citește și: S-a făcut marea împărțeală a prefecților: lista județelor adjudecate de PNL, USR-PLUS și UDMR

Uniunea Europeană încearcă să ţină vaccinurile produse în ţările membre pentru a fi folosite în interiorul blocului comunitar. Măsura a avut ca scop stoparea exporturilor de vaccin către Marea Britanie via Irlanda de Nord, însă practic ea ar fi impus o frontieră vamală între Republica Irlanda - stat membru al UE - şi provincia Irlanda de Nord, o anatemă către Acordul din Vinerea Mare.

''Am vrea să le reiterăm prietenilor noştri irlandezi că vom lucra pentru a apăra termenii acestui acord şi faptul că nu există nicio frontieră... una dintre condiţiile majore pentru pace în Irlanda este că nu există graniţe'', a spus Barnier.

Comisia Europeană a adoptat vineri un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în ţările UE, pentru a împiedica ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre. Executivul comunitar a luat această decizie - valabilă până la sfârşitul lunii martie - în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.