Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Michel Barnier, îngrijorat de poziţia Marii Britanii referitoare la frontiera cu Irlanda

brexit, bani

Negociatorul şef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a declarat joi că este îngrijorat de poziţia Marii Britanii cu privire la viitoarea sa frontieră cu Irlanda, în condiţiile în care UE urmează să publice un document în care i se cere Londrei să-şi asume responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme, relatează Reuters. "Ceea ce văd în documentele britanice privind Republica Irlanda şi Irlanda de Nord mă îngrijorează", a declarat Barnier în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles, subliniind că o soluţie privind frontiera cu Irlanda ar trebui să fie "unică" şi necesită flexibilitate din partea ambelor părţi.

"Marea Britanie doreşte ca UE să suspende aplicarea legilor sale, uniunea sa vamală şi piaţa unică la ceea ce va fi o nouă frontiera externă pentru UE, şi Londra doreşte să folosească Irlanda ca un fel de test pentru viitoarele relaţii vamale dintre UE şi Regatul Unit. Acest lucru nu se va întâmpla", a mai spus Michel Barnier, conform Agerpres.

Documentul ce va fi publicat în următoarele zile de UE îndeamnă Londra să găsească soluţii în problema frontierei comune dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord - parte a Marii Britanii - astfel încât să se evite apariţia unei aşa-zise "frontiere dure" şi să fie menţinut fragilul proces de pace nord-irlandez. Guvernele britanic şi irlandez au promis să evite crearea unei "hard border" - ceea ce ar însemna în esenţă reinstalarea punctelor de control la graniţă -, dar mai mulţi politicieni din opoziţie din ambele ţări au pus la îndoială planurile în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.