Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Microbiologistul Didier Raoult se arată destul de sceptic în privința eficacității vaccinului

Întrebat despre eficacitatea vaccinului, Didier Raoult se arată destul de sceptic, contrastând cu entuziasmul privind derularea campaniei de vaccinare: „Avem 350 de persoane vaccinate diagnosticate cu Covid. Incidența la vaccinați, indiferent de serul folosit, scade la jumătate față de grupul celor nevaccinați. Nu există o diferență semnificativă”, spune el. Mai mult, în ceea ce privește rata de protecție a vaccinurilor, datele colectate indică faptul că „suntem la aproximativ 50%”. Pentru Didier Raoult, aceste cifre sunt în conformitate cu publicațiile din literatura științifică, care nu sunt în totalitate în concordanță cu comunicatele de presă furnizate de laboratoare.

„Când vrem să arătăm că vaccinul funcționează, includem doar persoanele care au făcut un test PCR sau sunt simptomatice”, adaugă el, precizând că studiile privind eficacitatea vaccinului iau în considerare pe cei pozitivi și cazurile simptomatice, dar nu iau în considerare purtătorii asimptomatici.

Concluziile pot fi contrastante deoarece simptomele sunt supuse interpretării: „Nu este un fapt brut, la care se răspunde cu Da sau Nu”, spune profesorul. Prin urmare, este necesar să analizăm studiile în profunzime și nu doar rezumatele studiilor, pentru a analiza rezultatele. În plus, el afirmă că nici eficiența împotriva variantelor virusurilor nu este dovedită. Astfel, potrivit directorului IHU, „cu datele actuale, nu putem spune că vaccinurile oferă o protecție semnificativă (…) deoarece proporția purtătorilor asimptomatici rămâne extrem de mare. Ideea vaccinării pentru a proteja întreaga populație nu este realistă în această situație”.

El citează și exemplul a 46 de pacienți care au avut Covid în decurs de o săptămână de la injectare. „Probabilitatea să faci Covid în decurs de o săptămână, dacă ești nevaccinat, este mai mică decât dacă ești vaccinat. Este un lucru care nu a fost documentat până acum și este foarte surprinzator”.

Profesorul se întreabă: sunt acești oameni asimptomatici și injecția a le-a declanșat boala? „Există un fenomen real care trebuie luat în considerare”, avertizează el.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.