Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Microparticule de plastic, descoperite în ecosistemul terestru din Antarctica

antarctica

Microparticulele de plastic se infiltrează peste tot în oceanele lumii şi poluează chiar şi unul dintre ecosistemele terestre cele mai îndepărtate, în Antarctica, conform unui studiu publicat miercuri, citat de agenţia AFP, potrivit Agerpres.

Cercetătorii au descoperit fragmente de polistiren în organismul unor colembole, artropode terestre minuscule, conform articolului publicat în jurnalul ştiinţific Biology Letters.

Particule de plastic au fost deja descoperite în organisme vii din toate colţurile oceanelor şi chiar în zonele profunde din Groapa Marianelor, cel mai adânc loc cunoscut.

Însă, ''contaminarea terestră a fost în mare măsură negljată'', notează autorii studiului publicat miercuri.

Oamenii de ştiinţă au analizat situaţia de pe coasta King George Island, una dintre regiunile ''cele mai contaminate'' din Antarctica din cauza prezenţei staţiilor de cercetare ştiinţifică, a infrastructurilor militare şi chiar a turismului.

Citește și: Lovitură DURĂ de la DNA pentru directorul UNIFARM - Control judiciar pentru fapte de luare de mită, abuz și favorizarea unor persoane
Cercetătorii au prelevat dintre roci o bucată de polistiren expandat acoperită cu microalge şi licheni, hrana preferată de Cryptopygus antarcticus, care se numără printre puţinele organisme capabile să supravieţuiască în condiţiile climatice din Antarctica.

Colembolele de pe acest fragment au fost analizate cu ajutorul tehnicilor de imagistică în infraroşu, care au făcut posibilă detectarea ''fără echivoc'' a urmelor de polistiren în intestinele acestor mici vieţuitoare, care sar precum puricii.

Faptul că aceste colembole, prezente în număr mare pe suprafeţe din Antarctica - zonele neacoperite cu gheaţă, care reprezintă mai puţin de 1% din teritoriu - ''ingerează microplastic înseamnă că aceste materiale create de om au pătruns adânc în lanţul trofic de suprafaţă'', au precizat autorii.

''Plasticul a pătruns în unul dintre lanţurile trofice terestre cele mai îndepărtate de pe planetă'', ceea ce ''reprezintă un nou factor de stres potenţial pentru ecosistemele polare care se confruntă deja cu schimbările climatice şi intensificarea activităţilor umane'' , au avertizat autorii studiului.

Cercetătorii au subliniat că această problemă este reprezentată în special de polistirenul expandat, a cărui structură poroasă permite ataşarea muşchilor şi microalgelor care atrag alte organisme.

Efectele ingerării particulelor de microplastic de către vieţuitoare, marine sau terestre, sunt încă puţin cunoscute, iar echipele din întreaga lume încearcă să evalueze impactul produselor chimice asociate materialelor plastice sau al agenţilor patogeni care se pot ataşa de deşeurile plutitoare.

Autorii studiului au făcut apel, totodată, la continuarea cercetărilor asupra consecinţelor ingerării plasticului de către colembole şi prădătorii acestora.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.