Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Microsoft: Guvernul iranian a sprijinit hackerii care au furat datele clienților revistei franceze Charlie Hebdo

hackeri

O echipă de hackeri susţinută de guvernul iranian ar fi furat şi publicat date private ale clienţilor revistei satirice franceze Charlie Hebdo, au declarat vineri cercetători de securitate ai Microsoft, citaţi de Reuters. Sistemul informatic al revistei a fost spart la începutul lunii ianuarie, după ce a publicat o serie de caricaturi care îl prezentau negativ pe liderul suprem al Iranului, Ayatollah Khamenei, scrie news.ro

Caricaturile au făcut parte dintr-o campanie media despre care Charlie Hebdo a spus că are scopul de a sprijini protestele antiguvernamentale din naţiunea islamică.

Reprezentanţii guvernelor iranian şi francez nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un ofiţer de presă pentru Charlie Hebdo a declarat că revista nu a comentat această problemă ”pentru moment”.

Iranul a promis public ”un răspuns eficient” la caricaturile ”insultătoare” şi l-a convocat pe trimisul francez la Teheran, punând totodată capăt activităţilor Institutului Francez de Cercetare din Iran şi a spus că reevaluează activităţile culturale ale Franţei în ţară.

Atacul informatic şi scurgerea de informaţii care vizează Charlie Hebdo a făcut parte dintr-o operaţiune de influenţă digitală mai largă, cu tehnici care corespund activităţilor identificate anterior, legate de echipele de hacking susţinute de stat iranian, au spus cercetătorii Microsoft într-un raport.

Grupul responsabil este acelaşi pe care oficialii Departamentului de Justiţie al SUA l-au identificat anterior că a condus ”o campanie cu mai multe faţete” pentru a interveni în alegerile prezidenţiale din SUA din 2020, a spus Microsoft. Iranul a negat afirmaţiile la momentul respectiv.

Grupul de hackeri ”Suflete Sfinte”

Pe fondul criticilor Iranului la adresa caricaturii lui Khamenei, un grup de hackeri care se autointitulează ”Suflete Sfinte” a postat pe un forum online că au acces la numele şi datele de contact aparţinând unor peste 200.000 de abonaţi ai Charlie Hebdo.

În postarea lor, ei au spus că vor vinde informaţiile pentru 20 de bitcoini (470.000 dolari). O mostră a datelor scurse a fost ulterior lansată şi verificată, ca fiind autentică, de ziarul francez Le Monde.

”Această informaţie, obţinută de hackerii iranieni, ar putea expune abonaţii revistei la pericolul de a fi ţinte online sau fizice ale unor organizaţii extremiste”, au spus cercetătorii Microsoft.

Pentru a-şi amplifica operaţiunea, hackerii iranieni au folosit conturi de Twitter cu identităţi false sau furate, pentru a critica caricaturile Khamenei.

Două conturi care uzurpau identitatea unui editor al Charlie Hebdo şi a unui director de tehnologie au postat, de asemenea, datele scurse, înainte ca Twitter să le interzice, a spus Microsoft. Echipa pentru relaţii cu presa a Twitter nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.