Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Chirica a explodat după ce USR a depus anunț la DNA: E jenant să acuzi, fără nicio dovadă

www.telegrafonline.ro
Mihai Chirica

Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, susţine că USR continuă acţiunea de denigrare a Iaşiului cu "un episod de tip bolşevic", după ce USR a făcut un denunţ către DNA, cerând procurorilor anticorupţie să verifice modul în care societatea Salubris a raportat cantitatea de deşeuri selectate şi reciclate.

Mihai Chirica afirmă, într-un comunicat de presă, că acţiunea USR la DNA este una de imagine şi că va fi sortită eşecului.

"Se vede cum acţiunea lor de denigrare a oraşului continuă cu un nou episod, de data aceasta de tip bolşevic: plângerile fără fond la DNA! Bineînţeles că această acţiune de imagine va fi sortită eşecului. E jenant să acuzi, fără nicio dovadă, una din cele mai bune companii de salubritate din România, a cărei activitate performantă a fost confirmată public de instituţiile abilitate! Din păcate, toată lumea s-a convins că aceasta este singura preocupare a USR, la Iaşi", susţine edilul Mihai Chirica.

Citește și: Drulă insinuează că Mihăilă era marionetă: Cîțu transformase Ministerul Sănătății în notar care semna comenzile de vaccinuri

El adaugă că, în loc să fie solidari cu ieşenii care le-au acordat votul şi i-au răsplătit cu funcţii în Consiliul Local sau în Parlament, reprezentanţii USR Iaşi nu fac decât să pună piedici proiectelor şi încearcă să distrugă tot ce s-a făcut bun în ultimii ani.

"Ataşamentul faţă de oraş se face cu fapte concrete, nu cu plângeri şi cu piedici aduse administraţiei locale", declară primarul Mihai Chirica. Municipalitatea aminteşte că un control al Curţii de Conturi la Salubris pentru perioada 2017-2021 a arătat că societatea şi-a îndeplinit indicatorii în ceea ce priveşte colectarea separată a deşeurilor.

Potrivit primăriei ieşene, Curtea de Conturi a confirmat performanţa managerială, dar şi corectitudinea gestionării şi cheltuirii banilor publici pentru salubritate. "Gradul de colectare selectivă a crescut an de an, în acest moment Municipiul Iaşi aflându-se în topul autorităţilor locale, compania fiind evidenţiată şi de Ministerul Mediului la exemple de bună practică la nivel naţional. Investiţiile din ultimii ani susţinute de municipalitate, campaniile de conştientizare a comunităţii cu privire la colectarea selectivă, calitatea serviciilor oferite precum şi preţul competitiv confirmă faptul că activitatea companiei ieşene de salubritate este una performantă. De altfel, în toate cercetările publice, gradul de mulţumire a ieşenilor faţă de această companie este unul foarte bun", mai arată Primăria Iaşi.

Cât priveşte controlul efectuat de către Agenţia pentru Fondul de Mediu, în urma căruia municipalitatea ieşeană a fost amendată cu suma de şase milioane de lei, Primăria susţine că a contestat rezultatul acestui control în instanţă şi că aşteaptă stabilirea unui termen de judecată.

Biroul Local al USR Iaşi, reprezentat de preşedintele Filip Havârneanu şi consilierii locali, a anunţat că a făcut miercuri un denunţ către Direcţia Naţională Anticorupţie Iaşi pentru a solicita verificarea modului în care au fost declarate raportările realizate de către societatea Salubris SA cu privire la cantitatea de deşeuri colectate şi cantitatea de deşeuri reciclate. Potrivit USR Iaşi, există suspiciuni că datele au fost falsificate cu premeditare, iar conducerea Salubris a aprobat cu bună ştiinţă cifrele false. Reprezentanţii USR susţin că Primăria Iaşi a minţit an de an în raportările privind deşeurile reciclate, iar un control realizat de inspectorii Agenţiei pentru Fondul de Mediu ar fi scos la iveală diferenţe masive între cantităţile de deşeuri declarate de municipalitate ca fiind depozitate/reciclate în perioada 2017-2019 şi cantităţile reale depozitate/reciclate.

"Din acest motiv, primăria ieşeană a fost amendată cu suma de şase milioane de lei pentru perioada 2017-2020. Bani care trebuie plătiţi de la bugetul local, adică din contribuţiile ieşenilor! Mai exact, în urma verificărilor, inspectorii fiscali din cadrul Agenţiei pentru Fondul de Mediu au descoperit falsificarea datelor reale de către Primăria Iaşi în privinţa deşeurilor colectate şi reciclate. Pentru perioada 2017-2019, Primăria a reciclat din pix peste 84.843 de tone de deşeuri, micşorând obligaţia de plată faţă de Fondul pentru Mediu cu trei milioane de lei pentru anii 2017, 2018 şi 2019. În 2020, Primăria a depăşit ţinta de deşeuri reciclare cu 61.670 tone depozitate în plus, astfel că municipiul Iaşi va trebui să deconteze din bugetul local 3.083.500 lei pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale ale SC Salubris SA", se arată într-un comunicat al conducerii USR Iaşi.

Liderul filialei municipale USR Iaşi, deputatul Filip Havârneanu, susţine că "sub conducerea lui Mihai Chirica, până şi banala colectare a gunoiului devine o problemă penală".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.