Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Lupu, deputatul care nu cuvântă și cu fals în declarația de avere a devenit candidatul care nu cuvântă

Focuspress
Mihai Lupu

Mihai Lupu a fost 8 ani de zile deputat de Constanța, înainte a fost mare director la Oil Terminal, este șef peste afaceri cu statul și s-a luat la trântă în 2016 cu Gheorghe Dragomir. În Parlament s-a remarcat doar ca unul dintre marii tăcuți și ca unul dintre marii afaceriști cu statul. În rest, nimic pentru Constanța.

Exemplar de „parlamentar căpușă”

În 2011, cotidianul Adevărul lansa un serial intitulat „Parlamentari Căpușă”. Mihai Lupu, la acea vreme deputat la primul mandat, a beneficiat de propriul episod. Cu această ocazie constănțenii aflau de când a intrat deputatul de Constanţa Mihai Lupu în SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, contractele cu statul au început să curgă gârlă, fără licitaţie, în situaţii „de forţă majoră“. Că așa se întâmplă când sunt inundații. Unii rămân fără case și săraci lipiți pământului, alții fac milioane.

Iată ce scria Adevărul: “În iunie, anul trecut (2010 – n.n), Siretul a năvălit peste satele din nordul Moldovei. Zeci de oameni au pierit înecaţi, iar sate întregi au fost rase de pe faţa pământului. Situaţia de forţă majoră impunea o soluţie salvatoare: firma SC Construcţii Hidrotehnice Iaşi, controlată de deputatul Mihai Lupu (49 de ani), cu 35% din acţiuni. La o lună după potop, firma deputatului a intervenit pentru a repara stricăciunile făcute de Siret în digurile din Neamţ. Fără să se organizeze o licitaţie, societatea a primit un contract-record de 16 milioane de lei (3,8 milioane de euro). Şi tot pe malul Siretului, mai la vale, la Bacău, aceeaşi firmă mai primise un contract de pe urma viiturii. Alte trei milioane de lei (714.000 de euro) s-au revăsat în vistieria firmei, în urma unei înţelegeri încheiate tot fără licitaţie. Urmare a unor astfel de contracte de forţă majoră, deputatul Mihai Lupu conduce detaşat în topul parlamentarilor ale căror firme derulează afaceri cu statul. Potrivit datelor menţionate în declaraţia de interese, firma lui ar fi încheiat doar în 2010 contracte cu instituţii ale statului în valoare de 122 de milioane de lei (29 de milioane de euro)

Lupu declara senin că voia să-și ascundă afacerile

Când a fost întrebat de ziariști despre afacerile cu statul, care, culmea, au început exact când a devenit deputat, și despre faptul că și-a plasat fiica în firmă, actualul candidat la Președinția CJ Constanța a declarat, tot pentru Adevărul: “Nu-mi permite legea să fiu administrator la nicio firmă. Şi e normal să ai un drept de vot acolo, să te gândeşti la management..." (...) „Câţi dintre parlamentari îşi trec averile? Majoritatea şi le trec pe bunici. Acum văd că e la modă să fii sărac şi să nu fii nimic. O să ascund şi eu averile, că aşa se poartă, să fiu sărac, să stau într-o cocioabă, că aşa e să fii mai moral în România asta".

Problema penală a lui Lupu

Făcând prea multe scheme cu afacerile cu statul, Lupu a uitat să țină pasul și cu declarațiile de avere, acolo unde a trecut, sub semnătură, declarații false. El a menţionat un contract de 2,7 milioane de lei (640.000 de euro), încheiat de Construcţii Hidrotehnice Iaşi cu Administraţia Bazinală Apă (ABA) Siret. Contractul a fost încheiat cu două săptămâni înainte ca Lupu să completeze declaraţia de interese. Probleme sunt și cu alte două contracte cu Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF). Unul de 101 milioane de lei (24 de milioane de euro) şi altul de 20 de milioane (476 de mii de euro).

Pe scurt, Lupu a săvârșit fals în declarații, presa l-a descoperit, doar că procurorii par să-l fi lăsat în pace. Cel puțin, pe moment.

Un parlamentar tăcut

Opt ani de zile în Parlament, Lupu nu a prea avut timp de Constanța. A luat cuvântul de 24 de ori în 8 ani de zile, pe teme care au mult prea puțină legătură cu județul Constanța. Probabil era prea ocupat cu afacerile cu statul ca să mai aibă și timp să lucreze pentru constănțeni.

Bogat

Lumea nu mai auzise de Lupu până la această campanie electorală și candidatul PNL părea să scape de atenția opiniei publice. Totul până a început școala și nu s-a putut abține să nu facă puțină campanie electorală cu această ocazie. De fapt, s-a făcut de râs. A fost așteptat de elevi cu pâine și sare și a tăiat panglica unei școli care nu era funcțională. Cel mai grav este că pentru tot acest circ elevii au fost chemați de acasă, expuși la riscul de infectare cu COVID-19, și apoi trimiși acasă, pentru că din toată școala doar o singură clasă era finalizată. Și așa a aflat toată România că în Constanța, din partea PNL, candidează un om de afaceri bogat, dar fără simțul penibilului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.