Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Şora le răspunde celor care îi doresc moartea rapidă și îl cataloghează 'Tutankhamon': 'Blestemul faraonului nu este doar o legendă'

mihai sora

Mihai Şora, în vârstă de 102 ani, a publicat un mesaj pe Facebook adresat celor care-i urează "moarte rapidă" şi care i se adresează cu apelativul "Băi, Tutankhamon!", prevenindu-i că blestemul faraonului nu este o legendă, informează News.ro.

Citește și: Mihai Șora, reacție INCREDIBILĂ în scandalul închiderii Digi 24 - Dă vina pe analfabetismul funcțional: 'oameni cu automatisme mentale și nevroze'

"Primesc, în ultima vreme, răvaşe buclucaşe care încep cu formula de adresare „Băi, Tutankhamon…“. Fireşte, autorii răvaşelor nu ştiu că faraonul Tutankhamon n-a apucat să trăiască nici 20 de ani. După cum nu ştiu nici că mumia dumnealui s-a răzvrătit în sarcofag, intrând în mare combustie din pricina unor lichide şi misterioase alifii folosite la îmbălsămare", a scris Mihai Şora.

Scriitorul precizează că "domnii care-mi scriu bilete de amor, urându-mi moarte rapidă, nu cunosc amănunte egiptologice - este limpede. Aş vrea, totuşi, să-i previn că, de-a lungul timpului, nu le-a priit deloc celor ce s-au legat de faraonul Tutankhamon, şi n-au murit împăcaţi, de moarte bună, cei care i-au luat numele în derâdere. „Blestemul faraonului“ - spun cititorii de cuneiforme - nu este, vai!, doar o legendă".

În final, filosoful face o recomandare, apariţia unei cărţi în domeniu semnată de Christina Riggs, "instructivă în multe privinţe".

"Aşa, de pildă, afli cum, dacă nu ar fi fost o invazie de cobre în delta Nilului, pe când făcea săpături, Howard Carter nu şi-ar fi mutat şantierul din loc, iar mormântul lui Tutankhamon ar fi rămas, poate, şi astăzi ascuns sub praf şi pulbere. În orice caz, nu s-ar mai fi găsit - în anul 2019 - câţiva români ciudaţi care să folosească numele lui ca pe o insultă", a scrie el, semnând în final Mihai Şora (zis şi Tutankhamon al II-lea).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.