DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Mihai Tudose explică pe înțelesul lui 'nea Ion de pe la noi' marea problemă din Europa

ziaruldemures.ro
Mihai Tudose

Europarlamentarul Mihai Tudose explică, pe înțelesul ”lui nea Ion de pe la noi”, problema noului mare proiect european REPowerEU, care prevede trecerea la energie verde. Tudose arată faptul că, în România, Comisia Europeană se va lovi de niște probleme sistemice, inclusiv cele legate de reticiența oamenilor, dar și legate de condițiile specifice de trai, în special în mediul rural.

”Eliberarea energetică a Europei pe înțelesul lui nea Ion de pe la noi….

Războiul din Ucraina riscă să transforme Green Deal - Pactul ecologic european - într-un moft SF, la ani-lumină de realitate. Dar cum un război nu înseamnă doar pierderi, ci și oportunități, tranziția verde a căpătat rapid o nouă poleială: REPowerEU. Planul de ieșire a UE, în cinci ani, din dependența de importurile din Rusia a fost prezentat, zilele astea, de Comisia Europeană. Se anunță lucrare mare, așa că m-am apucat să-i explic cum stă treaba lui nea Ion de la Ianca:

- Nea Ioane, trăim vremuri grele, Europa are nevoie de matale.

- Și eu de ea, a zâmbit șăgalnic moșul.

- Mai întâi să faci bine să treci la economie de curent și motorină, mai ușor cu căldura, apa caldă și aerul condiționat.

- La scumpetea asta, nu-i problemă, a dat nea Ion din umeri. Și-am mai văzut din astea. Altceva?

Pricepuse repede, n-a mai fost nevoie să-i spun că UE prevede scăderea cu 5% a consumului de gaz și petrol în urma ”schimbărilor comportamentale”.

- Nea Ioane, după ce tai din consum, treci pe energie verde. Pui și matale niște panouri solare pe acoperiș...

Ne-am uitat amândoi la tabla povârnită și-am oftat, dar am continuat, doar nu era să ne pierdem în detalii din drumul către independența energetică.

- Și montezi o eoliană-n grădină!

S-a uitat la porumb, s-a uitat la mine...

- Lasă dracu’ porumbul, că-l luăm de la ucraineni, tot nu-l mai pot trimite cu vapoarele-n Africa.

A dat din cap resemnat. Oricum, baba e la pat, nu-l mai poate ajuta la prășit. Și adia o boare de mai.

- Ei, și-acum afacerea cea mare: ridici o moară de apă pe lotul de la vale.

A rămas nea Ion cu gura căscată.

- Clipocit vesel, vin turiști la poze, bașca niște curent gratis.

Bine că nu m-a întrebat ce face cu moara peste vară, când seacă valea. Comisia Europeană nu ne-a dat instrucțiuni pentru situația asta.

- Mda... Și se rezolvă problema Europei dacă fac io toate astea?

- Ei, o să mai ia Europa niște petrol și gaz de pe unde găsește, o să fie achiziții comune, ca la vaccinuri, prețuri bune, că negociază Comisia Europeană pentru noi, toți. Și mai completează cu hidrogen și biometan, că astea-s viitorul.

N-a zis nimic moșul de prețurile la vaccinuri, ținute și-acum la secret. Om cumsecade. S-a scărpinat în cap și-a pus punctul pe i:

- Bine, bine, da’ de unde bani?

- Fii serios, banii nu-s o problemă! Dă Europa! 300 de miliarde de euro. 225 de miliarde împrumuturi, 75 de miliarde subvenții.

A priceput-o iute și p-asta nea Ion, s-a uitat la nepoții care se jucau în țărână și-a mormăit în barbă:

- Și cine-o să dea banii înapoi?

Am tăcut încurcat. Om vedea pe urmă. Sau or vedea ăi de pe urmă...

- Auzi, bre, mi-a zis din poartă, da’ de ce ne legăm noi la cap cu bazaconiile astea, când avem purcoi de gaze la mare și la Caragele?

Mi-a sărit țandăra:

- Hai că ești reacționar! Îmi răcesc gura de pomană. Vrei poluare? Vrei să iasă fum negru pe coșuri d-alea mari? Industrie ne trebuie nouă? Nu vezi că vine sfârșitul lumii, că se schimbă clima?

A încuviințat rușinat.

- Bine, să vii să mă înveți cum fac cu moara aia...

Am plecat încurajat. Îmi venise o idee mare. Patru țări, inclusiv Germania, se asociază să facă din Marea Nordului ”centrala electrică verde a Europei”. Așa scrie în Declarația de la Ejsberg, care e prin Danemarca. Ce, noi suntem mai proști? Offshore ne trebuie nouă? E ca și cum ai ține-o langa cu construcția de autostrăzi, când Comisia Europeană preconizează reducerea vitezei pe șosele, ca să economisească UE 8 milioane de tone de petrol.

Trebuie să am o discuție cu Ciolacu și Grindeanu, să-i aduc în secolul 21. Să nu mai piardă vremea cu legi și șantiere, să fie și ei mai progresiști. O să le propun să scoatem ”Declarația de la Eforie: Marea Neagră - buric verde regional”, scrie Mihai Tudose.

 

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.