Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose face anunțul: 'Susțin legea răspunderii magistraților'

Inquam Photos / Octav Ganea
mihai tudose

Premierul Mihai Tudose a anunțat miercuri, la Palatul Parlamentului, că susține legea răspunderii magistraților.

„Aşa cum şi la justiţiabili cine greşeşte plăteşte, da, trebuie să existe şi o răspundere a magistraţilor.”, a spus Mihai Tudose.

Pe 23 august, ministrul Justiției a anunțat principalele propuneri de modificare a legilor justiţiei. Propunerile de modificare vizează legile 303/2004 (statutul judecătorilor şi procurorilor), 304/2004 (privind organizarea judiciară) şi 317/2004 (privind CSM). Printre schimbările anunţate de Tudorel Toader este și legea răspunderii magistraților.

ULTIMA ORĂ - Un apropiat al lui Dragnea, audiat la DNA: 'Doamne ajută'

„De multa vreme s-a vorbit de legea raspunderii magistratilor: de principiu, judecatorii si procurorii raspund penal in conditiile legii. Este o prevedere de principiu. Se mentine prevederea constitutionala potrivit careia statul raspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate de erorile judiciare. Prejudiciile cauzate prin erorile judiciare nici nu pot fi altfel, pentru ca este un principiu constitutional. Raspunderea statului este stabilita in conditiile legii. Aici apare o modificare: solidaritatea in raspundere a celui care cauzeaza prejudiciul alaturi de stat. Am propus abrogarea art. 6 din art 96, care spune: pentru repararea prejudiciului, persoana se poate indrepta impotriva statului, prin Ministerul de Finante.”, declara Tudorel Toader.

Şi Florin Iordache voia să elaboreze un proiect de lege a răspunderii magistraţilor.

CSM, Curtea Supremă, DNA și Parchetul General s-au opus:

CSM a prezentat atunci un punct de vedere privind legea răspunderii magistraţilor, arătând că aceasta nu este oportună din moment ce puterile legislativă şi executivă nu au o lege a răspunderii demnitarilor. În opinia CSM, orice iniţiativa legislativă care să aibă ca obiect angajarea răspunderii materiale a magistraţilor pe alte coordonate decât cele deja existente în prezent este inoportună.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, spunea că este de acord cu îmbunătăţirea legii răspunderii magistraţilor numai dacă se propune o lege a răspunderii parlamentarilor şi una a răspunderii Guvernului.

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, arăta că răspunderea magistraţilor este reglementată atât în Constituţie, cât şi în alte legi, nefiind o urgenţă modificarea ei.

Procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, spunea că nu este necesară o lege privind răspunderea magistraţilor, pentru că există legislaţie în acest sens, care se aplică şi aduce suficiente garanţii că un magistrat care nu-şi îndeplineşte atribuţiile poate fi sancţionat disciplinat, penal sau chiar şi prin răspunderea directă cu patriomoniul personal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.