Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Țurcanu, europarlamentar PNL: 'Ce nume poartă abordarea lui Dacian Cioloș față de PNL?'

Inquam Photos / Octav Ganea
ciolos avion Inquam Photos

Europarlamentarul PNL Mihai Ţurcanu îl taxează dur pe Dacian Cioloş, după atacul fostului premier la PNL.

"Noi, românii, avem memorie scurtă, iar recenta abordare a lui Dacian Cioloș față de Partidul Național Liberal nu face altceva decât să întărească axioma.

Sigur, pot adminte că politica presupune nuanțe, abordări de etapă și obiective care trebuie atinse plătind, la un moment dat, prețul presupuse de acestea.

Nu am reacționat imediat la poziționarea și atributele domnului Cioloș față de PNL, iar motivele țin mai degrabă de contextul politic european la care mi-am raportat întreaga activitate din ultimii patru ani de zile.

Aici, la Bruxelles, în spațiul politic pe care Dacian Cioloș îl cunoaște, cred eu, destul de bine, replicile nu se dau imediat, la cald, tocmai pentru a nu escalada un dialog public care poate fi extrem de dăunător pentru ambele părți.

Trebuie, însă, să-i spun domnului Cioloș că am fost unul dintre cei foarte activi în campania pentru parlamentarele din toamna anului 2016, iar memoria mea, cel puțin din acest punct de vedere, nu este nici scurtă și nici selectivă.

Așa că, se cuvine să ne amintim cu toții momentele în care Dacian Cioloș, premier în functie în acea perioadă, a "valsat" preț de mai multe săptămâni între PNL și USR ca, pe final, absolut neinspirat, ca să nu folosesc alt cuvânt, să rămână repetent la examenul pe care l-a susținut în fața României.

Eșecul încasat de forțele de centru-dreapta îi aparține într-o măsură pe care analiștii au refuzat să o dezvolte, iar tăcerea care s-a așternut peste sediile celor două partide care au curtat de zor "mireasa" s-a datorat unei eleganțe de care, ce să vezi, astăzi Dacian Cioloș nu este capabil.

Vor rămâne antologice ședințele din Modrogan în care liderii PNL "cereau" candidatul, doreau să afle cât din timpul acestuia poate fi alocat campaniei în care ei investiseră timp, resurse, emoții.

Invariabil, programul candidatului nu permitea nici un fel de congruență. Mai mult decât atât, ce-i care au participat la mitingul din centrul Bucureștiului își amintesc cu ușurință că premierului de atunci i s-a făcut o scenă separată, mai mică, dar aflată la mare distanță de scena pe care se aflau liderii PNL.

Aparenta indecizie de atunci a lui Cioloș avea să anunțe, pentru cei alfabetizați în alambicatul limbaj politic, că premierul încă în funcție avea planuri personale care, în mod evident, nu erau similare cu cele ale celui mai vechi partid din țară, PNL, dar nici cu ale celui mai nou, USR.

Dacian Cioloș este, cel puțin până la proba contrarie, un bun funcționar european, cu anvergura limitată a unui administrator de bugete, indiferent de mărimea lor. Acest lucru este un lucru bun, trebuie să recunoaștem. Dar atât!

Dacian Cioloș, așa cum l-au cunoscut mulți dintre cei pe care nu-i mai place astăzi, oameni pe care-i numește "învechiți" și-i acuză că sunt incapabili să-și reformeze partidul, a ezitat și va ezita să-și asume curând o poziționare fermă în peisajul politic românesc. El este și va rămâne cel care așteaptă, nu PNL!

Îmi scapă pentru moment care sunt argumentele care pot susține aserțiunile fostului premier cu privire la PNL.

De ce este PNL un partid învechit? Pentru simplul motiv că domnul Cioloș nu este președintele lui, în acest moment? Care sunt datele în baza cărora domnul Cioloș spune că partidul nu dorește să se reformeze? De unde le culege, la câte ședințe sau dezbateri ale PNL a participat fostul premier al României?

Iată întrebări la care Dacian Cioloș ar fi trebuit să caute răspunsuri înainte să- și valideze minuscula dimensiune politică punând etichete PNL.

Personal, amintindu-mi de campania din toamna anului 2016, i-aș tăia domnului Cioloș o simbolica dar piperată factura emoțională, care să cuprindă, înșirate corect și complet, toate beneficiile pe care liberalii, prin munca, determinarea și buna lor credință, le-au generat profilului public al fostului premier.

Când afli cu stupoare că un fost beneficiar al muncii tale este complet nemulțumit de fostul lui partener politic de etapă, dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât "petentul", în speță domnul cu pretinsă autoritate, se înfățișează publicului ca alternativă modernă și europeană pentru întreaga paradigmă politică românească.

Nu, nu este deloc așa, iar dovada supremă a celor scrise de mine aici este tocmai inconsecvența cu care Dacian Cioloș se raportează diferit, în etape diferite, la constante evidente, unele cu adevărat istorice, așa cum este Partidul Național Liberal.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, cele precizate de mine în fraza anterioară poartă un nume. OPORTUNISM!", afirmă Ţurcanu, într-un comunicat remis redacţiei STIRIPESURSE.RO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.