Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Daraban, CCIR: În România nu am avut un lockdown anul trecut; inclusiv sezonul estival 2020 nu prea a fost lovit de pandemie

stiripesurse.ro
Mihai Daraban

Scăderea cifrei de afaceri înregistrată de companiile din România, în anul pandemic 2020, nu a fost ''atât de mare'', deoarece nu am avut un lockdown, poate doar o încetinire a activităţii, iar în domeniul HoReCa inclusiv sezonul estival nu prea a fost lovit de pandemie, a afirmat, miercuri, Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), la evenimentul Topul Naţional al Firmelor 2021.


"Vreau să subliniez că vorbim de situaţia financiară (pentru firmele din Topul Naţional 2021 - n. r.) a anului 2020, un an pandemic. Reculul nu a fost atât de mare pe cât ne aşteptam. Practic, cifra de afaceri a scăzut de la 355 de miliarde (de lei, n.r.), în 2019, la 329 de miliarde în 2020. Ne aşteptam la o cădere mult mai abruptă, dar faptul că noi, în România, nu am avut un lockdown - poate am avut o încetinire a activităţii datorită lockdown-ului de la ordonatorii noştri de comenzi, mă refer la firmele vest-europene -, totuşi în sectorul construcţiilor civile şi industriale, în sectorul construcţiilor navale şi în multe alte sectoare economice s-a lucrat şi se vede acum în rezultatele economice. Dacă ar fi să vorbim şi de domeniul HoReCa aş putea să spun că inclusiv sezonul estival 2020 nu prea a fost lovit de pandemie. A fost pre-sezonul şi post-sezonul, dar nu sezonul estival. Sunt lucruri pe care trebuie să le luăm în considerare", a spus acesta.

Daraban a menţionat, totodată, că speră la o lege prin care cei care aduc forţă de muncă din străinătate să fie protejaţi de o eventuală migraţie a acesteia între firmele româneşti.

"Pe de altă parte, ceea ce ne aşteaptă în viitor sunt nişte challenge-uri deosebite în contextul scumpirii utilităţilor, lipsei de forţei de muncă. Vreau să salut faptul că s-a ridicat acest plafon la 100.000 de lucrători străini în România din ţările non-UE. Trăiesc cu speranţa că noua majoritate va înţelege să emită o lege prin care cei care aduc forţă de muncă din străinătate să fie protejaţi de o eventuală migraţie a forţei de muncă străine între firmele româneşti. Nu în ultimul rând, trebuie să ne gândim foarte serios la deficitul balanţei comerciale", a subliniat preşedintele CCIR.

Conform datelor publicate de CCIR, cu ocazia evenimentului Topul Naţional al Firmelor 2021, de premiere a celor mai bune afaceri din România, cifra de afaceri cumulată a companiilor clasate pe primele zece locuri în ierarhie este de 178,18 miliarde de euro, iar profitul din exploatare a însumat 15,08 miliarde euro.

În 2021, un număr de 12.393 de firme au fost incluse pe primele zece locuri, iar ponderea profitului din cifra de afaceri s-a menţinut constantă faţă de 2020. Astfel, profitul din exploatare a reprezentat 8% din cifra totală de afaceri, ceea ce indică o menţinere a profitabilităţii companiilor româneşti.

În ceea ce priveşte numărul total de salariaţi al primelor zece companii premiate, acesta a fost de 1.279.119.

Ca pondere, raportat la numărul de companii incluse în Top 10, cele mai semnificative domenii sunt: industrie (35,45%), servicii (27,76%), comerţ (21,08%), agricultură, silvicultură şi pescuit (4,95%), construcţii (4,81%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,76%), turism (2,19%).

Clasamentul Topul Naţional al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat.

Topul Naţional al Firmelor 2021 prezintă cele mai performante companii din şapte domenii de activitate: industrie; servicii; comerţ; turism; cercetare-dezvoltare şi high-tech; agricultură, silvicultură şi pescuit; construcţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.