Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihail Hodorkovski avertizează liderii occidentali: Orice înțelegere cu Putin se va sfârși rău pentru Ucraina/ Pericol de război civil

Teemalehed - DELFI
Mihail Hodorkovski

Vladimir Putin a intrat într-un cerc vicios al războiului și nu poate fi salvat decât de occidentali, spun opozanții ruși prezenți Conferința de Securitate de München.

Prezent la Conferința de Securitate de la München, Mihail Hodorkovski se declară surprins de faptul că este atât de popular printre taximetriști. Nici bine nu a ajuns în capitala Bavariei că a fost luat la întrebări despre viitorul Rusiei și dacă actualului ei lider, Vladimir Putin, va recurge la arme nucleare sau se va menține la putere.

Taximetriștii din München nu sunt singurii curioși să afle ce crede fostul oligarh rus despre Rusia lui Putin. Instalarea lui Putin la Kremlin a însemnat sfârșitul ambițiilor politice ale lui Hodorkovski. Arestat și deposedat de afacerile din Rusia, Mihail Hodorkovski a ales calea exilului în decembrie 2013, după zece ani de detenție. De atunci, este unul dintre cei mai cunoscuți critici din exil ai regimului Putin.

Întrebat dacă Putin se poate menține la putere în contextul războiului, Hodorkovski este convins că da, dacă primește o mână de ajutor din partea Occidentului cu negocieri premature susceptibile să împingă Ucraina într-un acord îndoielnic, relatează POLITICO.

„Să-i spunem Minsk 6”, afirmă Hodorkovki alături de alți opozanți ruși.

Pericolul unei înțelegeri cu Rusia lui Putin

Rusia nu este reprezentată la nivel oficial la Conferința de Securitate de la München. În schimb, este prezentă o altă Rusie, cea a unor opozanți și activiști anti-Putin precum fostul campion mondial la șah Gari Kasparov sau fostul deputat Dmitri Gudkov.

Mihail Hodorkovksi insistă asupra pericolului unui „Minsk 6”. În timp ce unii lideri occidentali sunt îngrijorați că o lovitură de stat la Moscova ar putea aduce la putere un lider mai rău decât Putin, fostul oligarh este de părere că nimeni nu poate fi mai rău decât actualul lider de la Kremlin. El dă ca exemplu entuziasmul manifestat de unul dintre consilierii lui Putin la ideea clonării pentru „îmbunătățirea” generațiilor viitoare de ruși, evident după tiparul dorit de conducerea de la Kremlin.

Hodorkovski se declară totodată îngrijorat de faptul că unii din Occident „testează apele” pentru negocieri cu Putin. În opinia sa, orice negociere cu Putin se va termina prost pentru Ucraina, Occident și ruși, așa cum s-a întâmplat cu Acordurile de la Minsk, despre care însuși Vladislav Surkov, un fost consilier de rang înalt al președintelui rus, a recunoscut că Moscova nu a mizat încă de la început pe punerea lor în aplicare. Aceste acorduri, menite să ducă la pace în Donbass, dar neimplementate niciodată de partea rusă, au fost declarate moarte de Putin pe 22 februarie 2022, cu două zile înainte de a-și lansa invazia din Ucraina.

În cazul unor negocieri, continuă Hodorkovski, Putin ar putea obține peninsula Crimeea, regiunile Donețk și Lugansk în întregime și zona ocupată de Rusia de-a lungul Mării Azov. „Să presupunem că (președintele ucrainean Volodimir, n. red.) Zelenski este constrâns și cade de acord să negocieze. În acest caz, destabilizezi Ucraina, care ar fi aruncată într-un război civili, deoarece 87% dintre ucraineni nu ar accepta o astfel de înțelegere”, avertizează el.

Un conflict civil ar fi în avantajul lui Putin, care ar avea astfel posibilitatea să-și regrupeze trupele, să recruteze mai mulți oameni, inclusiv din teritoriile ocupate, să-i acuze pe ucraineni că nu își respectă angajamentele asumate în cadrul „Minsk 6” și să considere acest lucru o amenințare pentru teritoriile ocupate de Moscova, prezice Mihail Hodorkovski.

Putin, într-un cerc vicios al războiului

Potrivit lui Hodorkovksi, „baza de sprijin” a regimului Putin „este limitată în prezent la așa-numiții patrioți ai țării”. „Pentru a obține mai mult sprijin, el trebuie să le asigure rușilor o bunăstare economică dar nu poate face acest lucru din cauza corupției, anacronismului și a altor lucruri de acest gen. În același timp, el trebui să se ocupe de regiunile distruse ale Ucrainei pe care le ocupă, dar se confruntă cu sancțiuni occidentale și nimeni nu se va grăbi să le ridice. Baza lui de sprijin va spune că nu a reușit să denazifice Ucraina sau să determine NATO să se îndepărteze de granițele Rusiei”, explică el, conchizând că „Putin nu are de ales decât să ducă războaie”.

„Nu va avea absolut nicio alegere. Va trebui să înceapă un nou război. Abia atunci își va îndrepta ochii spre NATO, în principal spre țările baltice”, atrage atenția Hodorkovski.

Dmitri Gudkov spune că este de acord cu compatriotul său. Și, de asemenea, împărtășește punctul său de vedere că este puțin probabil ca Putin să folosească arme nucleare tactice, în ciuda amenințărilor fostului președinte rus Dmitri Medvedev.

Potrivit lui Gudkov, liderii occidentali ar trebui să-i avertizeze în mod constant pe oamenii din lanțul de comandă nucleară al Rusiei. „Ar trebui să le spună în mod repetat: știm exact cine ești și unde locuiești, iar dacă apeși vreun buton, te vom ținti și te vom prinde - și nu vei scăpa niciodată de justiție și de răzbunare”, spune el.

În cele din urmă, soarta lui Putin depinde de occidentali, opinează opozanții rușii prezenți la  München.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.