Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de civili din Siria părăsesc un fief al ISIS odată cu apropierea forţelor kurdo-arabe

turcia siria

Mii de civili se refugiau marţi din oraşul sirian Minbej, controlat de către jihadiştii Statului Islamic (SI), odată cu apropierea combatanţilor unei coaliţii kurdo-arabe, a indicat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), citat de AFP.

 

Forţele Democrate Siriene (FDS), susţinute de către SUA, ''au avansat în cursul nopţii până la mai puţin 5 km de Minbej pornind din nord'', a indicat directorul OSDO, Rami Abdel Rahman. SDF se apropiase luni seara la 2 km de periferia de nord a oraşului şi la 7 km pe frontul de est.

 

SI a început să le permită civililor să plece către vest, după ce până acum interzisese părăsirea oraşului'', a indicat Abdel Rahman, precizând că ''mii'' de locuitori au fugit în timp ce jihadiştii se menţin pe poziţii pentru a apăra oraşul.

 

Numărul locuitorilor era estimat la circa 20.000 în Minbej, localitate situată în provincia Alep. În 2011, ea avea 120.000 de locuitori, toţi sunniţi, din care majoritatea arabi, un sfert kurzi şi o mică minoritate de turkmeni.

 

Obiectivul SDF este de a prelua controlul Minbej pentru a tăia ruta pe care Statul Islamic o utilizează pentru a tranzita oameni, arme şi bani de la frontiera turcă (aflată la circa 30 km mai la nord) către fief-ul său Raqa.

 

Potrivit SUA, circa 3.000 de combatanţi arabi şi 500 de kurzi participă la luptă, fiind susţinuţi de lovituri aeriene ale coaliţiei internaţionale antijihadiste.

 

FDS întreprind paralel o ofensivă la nord de Raqa şi către oraşul Tabqa, în direcţia căreia avansează şi armata siriană susţinută de către Rusia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.