Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni au scăpat de teroarea piraţilor internetului: Un program cibernetic românesc anihilează atacul virusului GandCrab

securitate cibernetica

Mii de oameni din întreaga lume au scăpat de teroarea piraţilor internetului, anul trecut, datorită unui program gândit în România. Pentru realizarea soft-ului, specialiştii au colaborat şi cu experţii din Poliția Română și DIICOT, potrivit stiri.tvr.ro.

Un mesaj pe calculator sau pe telefonul mobil, citit în grabă și apoi accesat, poate crea multe probleme. De la dezvăluirea vieții intime până la pierderi financiare uriașe, în cazul firmelor și instituțiilor publice.

Sunt atacuri de tip ransomware, prin care viruși informatici pun stăpânire pe fișierele din computere și telefoane mobile.

În România a fost dezvoltat un program care anihilează un astfel de atac. Specialiștii au găsit o metodă prin care se pot decripta victimele acestui virus numit GandCrab.

Odată instalat, programul maliţios face un calcul al numărului de fișiere atacabile. În funcție de dimensiunile documentelor criptate, suma cerută pentru deblocarea lor poate fi cu mult peste media de 3 milioane de dolari.

Citește și: Primar înjunghiat de mai multe ori, la un concert, pe scenă: Este edilul celui mai mare port polonez - VIDEO 18+

Polițiștii români s-au confruntat și cu propuneri mai puțin obișnuite pentru deblocarea unor calculatoare sau telefoane. Dar problema este că astfel de blocaje provocate de piraţi ai internetului sunt din ce în ce mai dese, iar în unele cazuri sunt afectaţi milioane de utilizatori din întrega lume.

Cel mai recent atac de amploare a fost anul trecut.

Utilizatorii de computere și de telefoane inteligente se pot proteja de atacurile informatice prin câteva măsuri simple, cum ar fi un backup periodic al fișierelor importante.

Pe site-ul Europol sunt diverse kit-uri de decriptare a fișierelor infectate. Printre ele se numără și programul creat în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.