Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni i-au adus un ultim omagiu regizorului Franco Zeffirelli. Primar: 'Florenţa înapoiază maestrului tot ce a dat el oraşului'

The Canberra Times
Franco Zeffirelli

Mii de oameni s-au adunat marţi, la catedrala Santa Maria del Fiore din Florenţa, pentru a-i aduce un ultim omagiu regizorului de operă şi film Franco Zeffirelli, care a murit sâmbătă, la vârsta de 96 de ani, anunță news.ro.

Familia, prieteni şi politicieni, inclusiv ministrul italian al Culturii, Alberto Bonisoli, au fost prezenţi la funeralii, scrie Ansa.

„Florenţa înapoiază maestrului tot ce a dat el oraşului”, a spus primarul Dario Nardella.

Citește și: Alianța USR-PLUS, transformată în afacere de familie! Liderul care și-a inclus mătușa în schemă

Ceremonia s-a încheiat cu aplauze şi pe acordurile „Dolce sentire”, cântec folosit de cineast în filmul „Fratello sole, sorella luna” (1972).

El este înmormântat la cimitirul Porte Sante.

Franco Zeffirelli, născut pe 12 februarie 1923, la Florenţa a fost regizor, scenarist şi producător italian de film, televiziune şi operă.

Şi-a început cariera ca asistent al lui Lucino Visconti, cu care a lucrat la „La terra trema" (1947), „Bellissima" (1951) şi „Senso" (1952).

Zeffirelli, apreciat mai mult de public decât de critici, a regizat 25 de filme, între care „Jesus of Nazareth” (1977), „The Champ” (1979), „Jane Eyre” (1996), „Tea with Mussolini” (1999) şi „Callas Forever” (2002).

Citește și: EXCLUSIV Bugetarul care a aruncat în aer sistemul are ordin de restricție! Nu se poate apropia de mama copilului său

A lucrat cu actori precum Elizabeth Taylor, Richard Burton, Laurence Olivier, Alec Guinness, Faye Dunaway, Jon Voight, William Hurt, Charlotte Gainsbourg, Cher, Mel Gibson, Glenn Close, Fanny Ardant şi Jeremy Irons, şi a fost pasionat de opera lui Shakespeare, pe care a adus-o şi pe marele ecran.

„Îmblânzirea scorpiei” (1967), „Romeo şi Julieta” (1968) şi „Hamlet” (1990) sunt trei dintre filmele lui de referinţă.

„Romeo şi Julieta” i-a adus prima nominalizare la Oscar, iar a doua nominalizare la premiile Academiei americane de film a venit în 1983, pentru scenografia şi decorurile filmului „La Traviata”.

Citește și: Rareș Bogdan spulberă criticile: Nu înseamnă că voi renunța .

Zeffirelli a fost premiat cu BAFTA, cu două premii Primetime Emmy, cu cinci trofee David Di Donatello, între care unul onorific. Trofee onorifice a mai primit la festivalurile de la Karlovy Vary şi Palm Springs.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.