Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni pe străzile din Bogota: manifestații în sprijinul preşedintelui de stânga Gustavo Petro

Luisa Gonzalez/REUTERS

Peste 20.000 de persoane au manifestat miercuri în capitala Columbiei, Bogota, în sprijinul politicii preşedintelui de stânga Gustavo Petro şi guvernului său, transmite AFP. Răspunzând apelului primului preşedinte de stânga (ales în vara lui 2022) din istoria Columbiei, indigenii, muncitorii şi studenţii au constituit cea mai mare parte a acestei demonstraţii din centrul istoric al capitalei Bogota, informează Agerpres.

Cu eşarfe şi steaguri multicolore şi în sunetul instrumentelor muzicale, manifestanţii s-au plimbat dimineaţa pe mai multe străzi din centrul oraşului pentru a se aduna apoi în celebra Piaţă Bolivar, sub ferestrele preşedinţiei.

La manifestaţie au fost cel puţin 23.000 de participanţi, potrivit estimărilor primăriei din Bogota.

În ultimele zile, preşedinţia a cerut alegătorilor să manifeste "pentru pace, pentru viaţă şi pentru dreptate socială", în special după "ultimele acte de violenţă" ale diferitelor grupuri armate din ţară, în special în departamentul Cauca (sud-vest).

Guvernul este aspru criticat de opoziţia de dreapta pentru încercările sale de a negocia cu disidenţii din gherilele Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) care resping acordul de pace din 2016 şi cu gherila Armata de Eliberare Naţională (ELN).

Opoziţia şi mass-media au denunţat folosirea fondurilor publice pentru finanţarea unui mare concert programat miercuri la Bogota, precum şi pentru logistica demonstraţiilor.

Ei susţin, de asemenea, că acest miting îşi propune să îl susţină pe candidatul de stânga, fostul senator Gustavo Bolivar, la funcţia de primar al capitalei la alegerile locale din 29 octombrie.

Ministrul de Interne Luis Fernando Velasco a recunoscut că guvernul a oferit "un oarecare sprijin" manifestanţilor în ceea ce priveşte transportul şi alte cheltuieli "în conformitate cu prevederile" legii, potrivit unei declaraţii prezidenţiale.

Mii de indigeni au sosit cu autobuzul din mai multe regiuni ale ţării şi s-au instalat într-un mare parc din Bogota, în aşteptarea participării la demonstraţie.

De la învestirea sa, preşedintele Gustavo Petro a recurs de mai multe ori la mobilizarea în stradă pentru a-şi susţine politicile şi reformele contestate sau blocate în parlament de opoziţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.