Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni protestează la Londra și Madrid împotriva bombardamentelor în Siria

În jur de 5.000 de persoane au protestat sâmbătă la Londra împotriva intenţiei Marii Britanii de a se implica în campania unei coaliţii internaţionale de lovituri aeriene împotriva grupării Statul Islamic în Siria, în privinţa căreia Parlamentul ar urma să se pronunţe în următoarele zile. Mai multe mii de persoane au protestat şi la Madrid împotriva unui angajament al Spaniei în Siria, iar şeful guvernului, Mariano Rajoy, a dat asigurări nu va lua o decizie pripită, relatează AFP.

Protestul de la Londra, organizat la apelul organizaţiei "Stop the War", a fost mai degrabă un eşec în comparaţie cu aşteptările create, întrucât numai 5.000 de persoane s-au adunat în faţa Downing Street, potrivit poliţiei şi organizatorilor.

În 2003, peste un milion de oameni au protestat împotriva intervenţiei în Irak decise de premierul laburist de atunci, Tony Blair.

"Am avut atunci un an pentru a ne aduna, acum nu am avut decât patru zile", a declarat Lindsay German, una din reprezentantele "Stop the War".

"Bombele nu pot fi răspunsul indicat pentru teribila tragedie de la Paris. Le spunem deputaţilor, în special celor din Partidul Laburist, să nu facă aceeaşi greşeală ca atunci când s-a decis intervenţia în Irak", a adăugat ea.

Manifestaţia are loc după apelul lansat de preşedintele Francois Hollande la deputaţii britanici de a aproba participarea ţării lor la campania de lovituri aeriene din Siria, la două săptămâni de la atentatele sângeroase de la Paris revendicate de Statul Islamic.

Prim-ministrul britanic David Cameron, favorabil unei decizii în acest sens, ar putea solicita un vot în acest sens săptămâna viitoare.

Manifestaţia reprezintă un test pentru Partidul Laburist de opoziţie, care este profund divizat în privinţa susţinerii raidurilor din Siria dorite de premierul conservator David Cameron.

Noul lider al laburiştilor, Jeremy Corbyn, fostul copreşedinte al "Stop The War", se opune participării Marii Britanii la loviturile aeriene, dar mai mulţi deputaţi laburişti au declarat deja că vor vota pentru un angajament al ţării lor în Rusia.

La Madrid, în faţa muzeului Regina Sofia, manifestanţii, în jur de 5.000 conform unei estimări a organizatorilor, au scandat "Nu războiului".

Manifestanţii au răspuns apelului unei platforme cetăţeneşti intitulate "Nu în numele nostru", lansate de artişti, care a beneficiat în mai puţin de o săptămână de 34.000 de semnături pe internet, printre care cele ale primarilor din Madrid şi Barcelona. Platforma se împotriveşte unei soluţii armate împotriva terorismului după atentatele de la Paris care s-au soldat cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Deşi preşedintele francez încearcă să pună pe picioare o mare coaliţie antiteroristă pentru a lupta împotriva grupării jihadiste SI, guvernul conservator al lui Mariano Rajoy pare să evite orice iniţiativă înainte de alegerile legislative de la 20 decembrie. "Deciziile, ca în orice aspect al vieţii, trebuie bine gândite", a spus sâmbătă Rajoy. Guvernul "discută cu aliaţii săi, aşteaptă aprobarea unui plan".

În 2004, conservatorii conduşi de Jose Maria Aznar, care a susţinut invazia americană în Irak în 2003, a pierdut alegerile legislative, la trei zile după atentatele de la Madrid soldate cu 191 de morţi, atribuite unor atacatori islamişti.

Cu o lună înainte de alegerile legislative de la 20 decembrie, Mariano Rajoy, al cărui guvern dă asigurări că nu a primit o solicitare precisă din partea Franţei, pare a încerca să evite capcana în care a căzut predecesorul său într-o ţară eminamente pacifistă, comentează AFP.

Sursa: agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.