Singurul Exit Poll din Romania disponibil online, 06.12.2020 21.00. Au mai rămas 1 zile 19 ore 8 minute
 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

MILIARDARUL Ioan Niculae, soția și fiica acestuia, urmăriți penal. Ar fi vândut bunuri aflate sub sechestru

niculae
I.I.C.O.T)  – Structura Centrală au dispus în dosarul 146/D/P/2010 – ca urmare a cercetărilor declanșate încă din anul 2012 împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – punerea sub acuzare a opt suspecți pentru noi infracțiuni.

       Astfel, prin Ordonanța din 23 iunie a.c., procurorii DIICOT –Structura Centrală au dispus extinderea urmăririi penale față de:

    1. Niculae Ioan, pentru săvârșirea infracțiunilor de  sustragere de sub sechestru, instigare la abuz în serviciu și spălare a banilor.

    2. Niculae Domnița, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălarea banilor.

    3. Niculae Adina Elena, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălare a banilor.

    4. Toncea Nicoleta Mariana, pentru săvârșirea infracțiunilor de sustragere de sub sechestru și spălare a banilor.

    5. Nica Cristiana, referent OCPI București, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

    6. Diaconu (fostă Sultana) Alexandrina Anduța, șef  Serviciu Publicitate Imobiliară în cadrul OCPI Teleorman, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

    7. Salcie Anca Daniela, registrator BCPI Zimnicea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

    8. Beceanu (fostă Lincu) Doina Maria, asistent registrator BCPI Zimnicea, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu și complicitate la sustragere de sub sechestru.

      În fapt, din materialul probator administrat în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că Ioan Niculae a sustras de sub sechestru mai multe bunuri, angrenând în această activitate infracțională atât membri ai familiei sale ori persoane cu care se află în relații de prietenie, cât și funcționari din cadrul Oficiilor de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI).

      Astfel, pentru a obține timpul necesar scoaterii bunurilor de sub sechestru și vânzarea/cesionarea acestora către terți, a instigat funcționari din cadrul OCPI să comită infracțiunea de abuz în serviciu prin lipsirea de efecte a Ordonanței 146/D/P/2010 din data de 8 iunie 2012 prin care s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului în vederea recuperării prejudiciului, trimisă instituțiilor abilitate pentru luarea măsurilor legale. Operațiunile de înregistrare în registrele aferente nu au fost efectuate ori au fost efectuate cu mare întârziere, după ce suspectul Ioan Niculae a finalizat acțiunile de vânzare/cesionare a bunurilor legal sechestrate. Sumele de bani astfel dobândite au fost introduse în circuitul civil dându-li-se aparența obținerii licite a lor.

      Din probele administrate în dosar rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectul Ioan Niculae a înstrăinat fără drept:

      A)    Un imobil situat în București, compus din clădire având suprafața totală de 1859 mp și teren intravilan de 1662 mp, din care 492,45 mp ocupați de construcție. Imobilul a fost vândut de soții Ioan și Domnița Niculae fiicei lor Niculae Adina Elena în data de 22 iunie 2012, la prețul de 1.300.000 de euro.

      Ordonanța de punere sub sechestru a fost trimisă la OCPI București în data de 13 iunie 2012, fiind înregistrată cu numărul19194 din15 iunie 2012 și repartizată de directorul unității către registratorul șef  în data de 18 iunie 2012.

      După multiplicare în vederea trimiterii către unitățile subordonate, adresa de înaintare pentru Sectorul 1 a fost predată în data de 19 iunie 2012 referentului Nica Cristiana. Aceasta nu a dispus trimiterea actului către Sectorul 1, păstrând adresa până în data de 16 octombrie 2012, fapt prin care a înlesnit sustragerea bunului imobil de sub sechestru.

    B) Pe raza municipiului Zimnicea – clădire-locuință și anexe, din cărămidă și lemn, cu o suprafață desfășurată de 662 mp și teren intravilan în suprafață de 6000 mp. Bunurile au fost vândute în data de 19 iunie 2012 cu prețul de 1.000.000 de lei de către soții Niculae către Toncea Nicoleta Mariana printr-o persoană mandatată să semneze contractul de vânzare-cumpărare. Ordonanța de punere sub sechestru (în care pe lângă bunurile din Zimnicea figurau și bunuri situate pe raza localităților Năsturelu și Nanov, din județul Teleorman,) s-a primit la OCPI Teleorman în data de 14 iunie 2012. Adresa de înaintare către Birourile de cadastru aferente a fost preluată de Diaconu Alexandrina Anduța, șef Serviciu Publicitate Imobiliară,efectuându-se înregistrările aferente localităților Năsturelu și Nanov, fără a trimite adresa și la Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Zimnicea, fiind astfel înlesnită sustragerea de sub sechestru.

      Urmare a acestui demers, prin Încheierea nr. 4901 din 19 iunie 2012, Salcie Anca, registrator, și Beceanu Doina Maria, asistent registrator în cadrul BCPI Zimnicea, au respins cererea de înregistrare a măsurii asigurătorii a sechestrului, invocând lipsa calității de proprietar a suspectului Ioan Niculae. Comunicarea respectivei Încheieri s-a efectuat de îndată către Ioan Niculae și Toncea Nicoleta Mariana, în timp ce comunicarea către DIICOT – Structura Centrală s-a făcut abia în data de 18 iunie 2014.

      Bunurile sustrase de sub sechestru au fost folosite de Toncea Nicoleta Mariana pentru garantarea unui credit ipotecar, sens în care evaluarea făcută de evaluatorul specializat a fost făcută în data de 14 iunie 2012, adică anterior încheierii contractului de vânzare-cumpărare, stabilea o valoare de garanție mult mai mare decât prețul de vânzare-cumpărare, respectiv de 8.599.625 de lei.

      C) Părțile sociale deținute de suspectul Ioan Niculae la SC INTERAGRO SRL, SC INTERCEREAL SRL, SC PENSIUNEA ARTEMIS SRL, SC DONAU FISH SRL ȘI SC INTERAGRO SA. Părțile sociale de la INTERAGRO SA au fost vândute către Niculae Adina Elena, iar celelalte către Toncea Nicoleta Mariana, deși măsura sechestrului fusese comunicată oficial societăților în cauză încă din data de 13 iunie 2012.

       După audierea suspecților, procurorii DIICOT – Structura Centrală au emis – în conformitate cu dispozițiile legale privind confiscarea specială și măsurile asigurătorii – ordonanțe de punere sub sechestru asigurător a mai multor bunuri ale suspecților Ioan Niculae, Niculae Domnița, Toncea Nicoleta Mariana și Adina Elena Niculae, printre acestea regăsindu-se inclusiv bunurile sustrase de sub sechestru.

      Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.