Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milioane de persoane în vârstă şi cu handicap, incapabile să fugă din Ucraina, sunt în mare risc

Varstnica

Milioane de persoane în vârstă şi cu handicap, incapabile să fugă din Ucraina după invazia rusă, sunt într-un mare risc şi au nevoie să fie protejate, a transmis joi Disasters Emergency Committee (DEC), o coaliţie de asociaţii umanitare britanice, potrivit AFP.

În contextul în care peste două milioane de persoane au fugit din Ucraina de la izbucnirea războiului la sfârşitul lunii februarie, în căutare de securitate, persoanele în vârstă şi cu handicap riscă să rămână fără îngrijiri şi sprijin, susţine DEC, care estimează că peste şapte milioane de persoane din Ucraina au peste 60 de ani, potrivit Agerpres.

Conform Forumului european al persoanelor cu handicap, în Ucraina trăiesc 2,7 milioane de persoane cu dizabilităţi.

Chris Roles, director general al Age International, o asociaţie care vine în ajutorul persoanelor în vârstă, a explicat că acestea "sunt extrem de vulnerabile în astfel de situaţii teribile".

"Numeroase persoane în vârstă şi cu handicap nu pot să fugă de violenţă: ele sunt blocate uneori în locuinţă sau incapabile să meargă fără ajutor. În plus, numeroase persoane în vârstă sunt complet singure, izolate şi speriate", a adăugat el.

Age International este una dintre cele 13 organizaţii de caritate şi partenere ale DEC care se află în prezent în Ucraina şi în ţările vecine pentru a furniza hrană, apă, adăpost, asistenţă medicală şi sprijin psihologic.

Un sondaj realizat săptămâna trecută de o organizaţie parteneră a Age International, HelpAge, în regiunea Donbas din estul Ucraina a arătat importanţa nevoilor persoanelor în vârstă.

Nouă din zece persoane chestionate au spus că au nevoie de ajutor pentru a obţine mâncare, pentru că au probleme de mobilitate sau trăiesc singure, şi aproape opt din zece au afirmat că nu au un acces suficient la apă potabilă din cauza bombardamentelor.

Peste o treime au spus că au nevoie urgentă de medicamente pentru boli cronice precum diabet sau probleme de tensiune arterială.

Apelul umanitar al DEC în favoarea Ucrainei a permis colectarea a peste 120 de milioane de lire sterline (144 de milioane de euro), între care o "donaţie generoasă", a cărei valoare nu a fost dezvăluită, din partea reginei Elisabeta a II-a.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.