Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Milionarii din Moldova ar putea achita un impozit pe venit cu 50% mai mare

RFI Romania
imparteala buget calcule

De la 1 ianuarie 2023 ar putea fi reîntrodus mecanismul de impozitare progresivă a veniturilor persoanelor fizice – cetățeni, prin aplicarea a două cote de impozitare a veniturilor în cuantum de 12% și 18%.

Aceasta prevede proiectul de politica fiscală și vamală pentru anul 2023, publicat de Ministerul Finanțelor, transmite mold-street.com.

Câte persoane vor fi afectate și ce impact va avea

Potrivit modificărilor propuse la art.15 din Codul fiscal se prevede aplicarea impozitului pe venit în cuantum de 12% pentru venitul anual impozabil ce nu depășește un milion de lei și respectiv 18% pentru venitul anual impozabil ce depășește un milion de lei.

Persoanele fizice rezidente care obțin un venit anual impozabil mai mic de 360.000 lei, li se va păstra dreptul de micșorare a cuantumul venitului anual impozabil obținut cu valoarea scutirii personale.

Ministerul Finanțelor a estimat impactul bugetar al măsurii propuse la circa 94 milioane lei acumulați suplimentar la bugetul de stat.

De notat că potrivit ultimelor date publicate de Fisc, în anul 2021 în Republica Moldova venituri mai mari de un milion de lei au obținut, 4.007 de persoane, cu 1.045 mai multe decât în 2020.

Amintim că în toamna 2018 Guvernul democrat condus de Pavel Filip a implementat o mică reformă fiscală, prin care a fost introdus impozitul unic pe venitul anual impozabil al persoanelor fizice.

Până atunci se aplica sistemul progresiv, prin aplicarea unui impozit în mărime de 7% pentru veniturile de până la 33.000 lei și 18% pentru cele de depășesc această sumă.

Modificările din 2018 au avut un impact pozitiv asupra salariilor și ocupării formale în următorii ani. Pe de altă parte a atras critici pentru că iar avantaja pe cei bogați.

Or, echitatea fiscală și justiția socială presupun impozitarea diferențiată, progresivă, în funcție de capacitatea contributivă dată de mărimea averii, veniturilor și consumului fiecăruia.

Sindicatele au solicitat o majorare a scutirii personale

De notat că Ministerul Finanțelor nu a propus și o ajustare a scutirii personale și a respins solicitarea sindicatelor de ajustarea acesteia, cel puțin la rata inflației, care se prognozează de BNM de 27,3% în anul 2022.

Adică în loc de 27.000 pe an, cum este în prezent, scutirea personală să fie de 34.500 lei, Mai mult! Sindicatele a solicitat examinarea oportunității egalării scutirii personale la nivelul cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real în mărime de 3.500 de lei x 12 luni, adică la 42.000 de lei.

Ministerul Finanțelor nu a acceptat propunerea susținând că ajustarea tranșelor de venit impozabile, precum și a scutirii anuale personale și scutirii anuale pentru persoanele întreținute prin majorarea acestora a fost ajustată în anul 2022.

Potrivit Ministerului Finanțelor, o nouă indexarea acestora se va examina pe termen mediu, ținând cont de parametrii cadrului bugetar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.