Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Militari belaruși se antreneză pe teritoriul Rusiei pentru utilizarea armelor nucleare

TASS
soldati belarusi Belarus

Militari ai forţelor armate belaruse au început marţi să fie instruiţi în Rusia în utilizarea armelor nucleare "tactice", au indicat Moscova şi Minskul, după ce Kremlinul a anunţat recent că va trimite astfel de arme în Belarus, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

"Personalul se va instrui în detaliu asupra aspectelor legate de mentenanţa şi utilizarea armelor nucleare tactice de tip Iskander-M OTRK", a precizat Ministerul Apărării belarus într-un comunicat.

Minskul a explicat că militarii belaruşi trebuie să urmeze un ciclu complet de pregătire în una dintre taberele de antrenament ale forţelor armate ruse, fără să precizeze durata instruirii.

"Personalul din aceste unităţi va studia în detaliu aspectele legate de conţinutul şi utilizarea muniţiei nucleare tactice"', a precizat Ministerul Apărării belarus în comunicatul său.

Anunţul Minskului intervine după o declaraţie făcută marţi de ministrul apărării rus Serghei Şoigu, potrivit căruia Moscova a transmis armatei belaruse un sistem operativ-tactic Iskander-M (OTRK), care poate folosi atât rachete convenţionale, cât şi nucleare, transmite TASS.

"Din 3 aprilie, personalul belarus este instruit în utilizarea acestuia într-un centru de antrenament rusesc", a adăugat el în cursul unei reuniuni cu responsabili ai ministerului

De fapt, potrivit EFE, Ministerul Apărării belarus a declarat încă în februarie că a început operarea independentă a sistemului rusesc de rachete Iskander, capabil să transporte rachete cu focoase nucleare.

Cu două săptămâni în urmă, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat un acord cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, în vederea desfăşurării de arme nucleare tactice în Belarus, o măsură care a fost criticată pe scară largă în Occident.

Putin a spus că nu este nimic extraordinar în aceasta, întrucât SUA procedează într-un mod similar în ţări NATO de zeci de ani.

Preşedintele rus a subliniat că acordul cu Belarus nu încalcă obligaţiile Rusiei în materie de neproliferare nucleară.

Potrivit lui Putin, zece avioane au fost deja echipate în Belarus pentru utilizarea unor astfel de arme nucleare tactice.

Aşa-numitele arme nucleare "tactice" pot provoca pagube imense, dar raza lor de distrugere este mai limitată decât cea a armelor nucleare "strategice".

Lukaşenko nu a exclus săptămâna trecută nici posibilitatea de a cere Rusiei arme nucleare strategice în caz de nevoie, notează EFE.

Mai mulţi responsabili ruşi au emis în mai multe rânduri ameninţări abia voalate privind utilizarea armei nucleare în Ucraina în cazul unei escaladări semnificative a conflictului, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.