Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Minerii polonezi sunt în grevă faţă de proiectul de reformă a sectorului

www.observator.tv
mineri

Câteva sute de mineri polonezi au rămas vineri în subteran pentru a protesta faţă de proiectul de reformă a sectorului prezentat de Guvernul de la Varşovia, care prevede închiderea totală a minelor până în 2050, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Protestele au început luni cu aproximativ 100 de mineri de la două mine iar joi s-au extins la peste zece mine din bazinul bazinul carbonifer al Sileziei, în sud-vestul Poloniei.

Vineri este programată să aibă loc şi o manifestaţie la Ruda-Slaska, în apropiere de una dintre minele unde a început greva, chiar dacă negocierile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvenului continuă. Guvernul de la Varşovia vrea să închidă minele până în 2050 în timp ce sindicatele cer ca data ţintă pentru închiderea minelor să fie schimbată pentru 2060, avertizând că o închidere accelerată ar avea consecinţe economice şi sociale dezastruoase.

Citește și: Fostul senator Gigi Chiru, cercetat pentru luare de mită încă din 2014, ar putea scăpa de acuzații - DNA încearcă a doua oară clasarea dosarului său

În prezent, aproximativ 80% din producţia de energie electrică a Poloniei provine de la termocentrale care funcţionează pe cărbune, aceasta fiind ţara cu cea mai mare dependenţă de combustibili fosili din Uniunea Europeană.

Un număr de aproximativ 80.000 de mineri lucrează în prezent în sectorul miner din Polonia, comparativ cu aproximativ 400.000 la începutul anilor 1990.

În condiţiile în care Polonia este singura ţară membră UE care a refuzat să se angajeze să ajungă la neutralitate climatică până în 2050, autorităţile de la Varşovia s-au declarat recent preocupate de propunerea Bruxelles-ului vizând o reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră ale UE în 2030, comparativ cu nivelul din 1990, faţă de obiectivul fixat în prezent la 40%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.