Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Apărării al Kârgâzstanului: 'În prezent nu este posibilă o pace cu Tadjikistanul'

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Ministerul Apărării al Kârgâzstanului a apreciat miercuri că o pace cu Tadjikistanul este pentru moment imposibilă, la o lună după noi confruntări între aceste două ţări din Asia Centrală care s-au soldat cu peste o sută de morţi, informează AFP.

La rândul său, Tadjikistanul a acuzat ţara vecină de "activităţi menite să destabilizeze situaţia în zonele de frontieră", în pofida armistiţiului încheiat pe 16 septembrie.

Ministrul apărării kârgâz, generalul Baktîbek Bekbolotov, a propus intervenţia forţelor de menţinere a păcii din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), alianţă militară condusă de Moscova şi din care fac parte şi aceste două ţări, foste republici sovietice, potrivit Agerpres.

"Am avut recent o întrevedere cu secretarul general al OTSC, belarusul Stanislav Zas", a declarat Bekbolotov în timpul unei conferinţe de presă la Bişkek, în capitala kârgâză. "I-am spus că nu va exista pace între Kârgâzstan şi Tadjikistan, pentru că kârgâzii au adevărul lor, tadjicii îl au pe al lor".

La mijlocul lui septembrie, confruntări cu arme grele au izbucnit la frontiera dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan, făcând în total circa o sută de morţi, potrivit autorităţilor celor două ţări. "Din nefericire, războiul nu se va încheia cu aceasta", în pofida încheierii unui armistiţiu, a spus Bekbolotov.

O parte din cei 970 de kilometri de frontieră comună între aceste două ţări din Asia Centrală este contestată după destrămarea Uniunii Sovietice, pe fondul unor tensiuni pentru acces la resurse, în special de apă.

"Nu va exista pace atât timp cât un arbitru nu se va interpune între noi, de exemplu OTSC", pentru a se asigura de respectarea armistiţiului şi de "retragerea armelor grele de la frontieră", a adăugat el.

Potrivit ministrului, Kârgâzstanul va cumpăra de la Belarus baterii antiaeriene S-125 "Peciora-2BM", care trebuie să fie livrate "până la sfârşitul lunii" şi care vor fi poziţionate în oraşul de frontieră Batken, bombardat în timpul confruntărilor din septembrie.

De asemenea, un purtător de cuvânt al parlamentului kârgâz a declarat pentru agenţia de presă rusă TASS că deputaţii vor analiza joi un proiect de lege pentru a facilita procedura de deţinere de arme de foc în zonele de frontieră cu Tadjikistanul şi Uzbekistanul.

Mai târziu miercuri, serviciul pentru paza frontierelor al Tadjikistanului, citat de agenţia de presă Khovar, a acuzat Kârgâzstanul de "încălcări" repetate ale spaţiului aerian tadjik, în special lângă oraşul Isfara, lângă Batken.

În aprilie 2021, un alt val de violenţe între aceste două ţări se soldase cu cel puţin 50 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.