Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii intervine în scandalul de la Biblioteca Naţională: Tezele de doctorat, PUBLICE

biblioteca_nationala_bucuresti

Ministerul Culturii intervine în scandalul iscat de decizia conducerii Bibliotecii Naționale a României de a nu pune la dispoziţia publicului tezele de doctorat în original. Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a avut discuții cu Octavian Gordon, directorul general BNaR, și cu Mircea Dumitru, ministrul Educației, şi s-a constatat că tezele de doctorat pot fi consultate, însă în format electronic sau în variantă tipărută fotocopiată.

Vezi și: Lovitura lui Cioloș: Ordonanța care îl face STĂPÂN pe Klaus Iohannis

"Tezele de doctorat susținute și nepublicate intră în Fondurile Bibliotecii Naționale într-un singur exemplar, exclusiv în Fondul Intangibil, conform Legii Depozitului Legal nr. 111 din 21 noiembrie 1995, republicată, privind Depozitul Legal de documente.

În septembrie 2016, Octavian Gordon, Directorul General al Bibliotecii Naționale a României, a decis modificarea articolului 3.14 din Regulamentul privind accesul utilizatorilor la colecțiile și serviciile Bibliotecii Naționale, dispunând – în urma consultării avute cu specialiștii din Biblioteca Națională a României – sistarea comunicării, prin sălile de lectură, a exemplarelor originale din tezele de doctorat, pentru a putea pune în aplicare și a respecta Legea Depozitului Legal nr. 111/1995. Decizia a fost luată fără consultarea Ministerului Culturii, care nu a intervenit în acest proces, câtă vreme el ține de reglementările interne ale Bibliotecii Naționale.

În același timp, decizia a avut în vedere satisfacerea nevoilor de informare ale publicului, Biblioteca Națională a României punând la dispoziție, in situ, varianta electronică a tezelor de doctorat intrate în colecțiile Depozitului Legal – Fondul Intangibil în format electronic, pe două stații de lucru (calculatoare) aflate în Sala de Științe Economice Virgil Madgearu, precum și copii-substitut ale tezelor de doctorat în format tipărit, care se realizează în ordinea înaintării cererilor, în limita resurselor umane și tehnice disponibile.

Vezi şi: SCANDAL la Realitatea TV: Prezentator cunoscut, suspendat pe termen nelimitat

În privința accesului membrilor Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), cererile din partea acestora și ale Ministerului Educației vin prin adrese oficiale, prin Secretariatul Bibliotecii Naționale a României, sunt prioritare și sunt încadrate pe alt flux de lucru de către Serviciul Depozit Legal. Toate cererile venite pe această cale sunt rezolvate în timp util, păstrându-se legătura cu persoana delegată de Minister în această speță.

Un lucru important de precizat este că exemplarul intrat în Depozitul Legal – Fondul Intangibil reprezintă exemplarul-martor în instanță. Facultățile păstrează în colecțiile bibliotecilor lor exemplare din tezele de doctorat susținute, exemplare la care accesul este liber, prin sălile de lectură. În cazul unor procese de plagiat, instanțele se adresează direct și exclusiv Bibliotecii Naționale a României pentru punerea la dispoziție a tezelor care formează obiectul unui proces, tocmai pentru că există garanția că, intrate în Depozitul Legal – Fondul Intangibil, nu pot apărea suspiciuni de sustragere, adăugare, înlocuire de fragmente din lucrare. De altfel, toate exemplarele intrate în Depozitul Legal – Fondul Intangibil (cărți, periodice, CD-uri etc.) sunt considerate exemplare-martor în instanță în procesele de drepturi de autor.

Conform legislației actuale, Biblioteca Națională a României trebuie să primească un exemplar pentru Fondul Intangibil, prin Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, precum și un exemplar pentru colecțiile curente (accesibile în sălile de lectură), prin H.G. 134/2016 privind modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011. În cazul în care Biblioteca Națională a României primește un singur exemplar dintr-un titlu, acesta intră automat în Fondul Intangibil – Depozitul Legal.

Directorul General al Bibliotecii Naționale a României a solicitat Ministerului Educației clarificarea și rezolvarea printr-un act legislativ a suprapunerii dintre H.G. 134/2016 privind modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 681/2011, și Legea nr. 111/1995 privind Depozitul Legal de documente, astfel încât Biblioteca Națională să primească două exemplare din fiecare teză de doctorat — una pentru Fondul Intangibil, cealaltă pentru consultare în sălile de lectură", se arată într-un comunicat al Ministerului Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.