Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Culturii ofera antreprenorilor 100.000 de lei, dar le interzice sa faca profit

evz.ro
antreprenor

Antreprenorii care fac afaceri cu jocuri video, software sau design, mestesugarii si artistii pot sa obtina de la stat un ajutor de pana la 100.000 de lei pentru dezvoltarea activitatilor din sectorul industriilor creative, printr-un program demarat, luni, de Ministerul Culturii. Institutia le cere, insa, beneficiarilor sa nu obtina profit prin activitatile finantate cu acest ajutor nerambursabil.

Programul CultIn, finantat de Ministerul Culturii, se adreseaza "antreprenorilor ce isi desfasoara activitatea in domeniul industriilor culturale si creative, initiativelor personale organizate in companii, hub-uri, incubatoare de proiecte si afaceri, studiouri de creatie, care au potentialul de a genera prosperitate prin valorificarea proprietatii intelectuale", conform unui anunt facut de institutia guveramentala. 

Pentru a putea cere banii de la stat, antreprenorii si ceilalti solicitanti trebuie sa ineplineasca cerintele prevazute la art. 11 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 51/1998, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 245/2001, cu modificarile si completarile ulterioare:  sunt persoane fizice autorizate (PFA), respectiv persoane juridice infiintate in conformitate cu prevederile legale (deci inclusiv SRL - n.n.), cu exceptia institutiilor aflate in subordinea Ministerului Culturii si nu au datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.

Domeniile culturale pentru care solicitantii pot depune oferte in vederea obtinerii de finantari nerambursabile: Arhitectura, Mestesuguri, Design (de ex: grafic, vestimentar, de produs), Media digitale (e.g.  dezvoltare software, web design, aplicatii mobile, dezvoltare jocuri web).

Potrivit sursei citate, "o atentie deosebita" se va acorda acelor proiecte care identifica si se adreseaza industriilor culturale si creative dominante din localitatile si regiunile de unde provin solicitantii de finantare si care vor valorifica cu precadere resursele creative locale.

Programul CultIn are la dispozitie, in anul 2016, un buget total de 500.000 de lei. Valoarea maxima a finantarii acordate pentru o singura oferta culturala este de 100.000 lei, conform procedurii de derulare a programului. 

Antreprenorul care solicita finantarea trebuie sa asigure din surse proprii cel putin 20% din valoarea proiectului cultural. "Finantarea nerambursabila se acorda numai in conditiile existentei unor surse de finantare proprii sau atrase ale beneficiarului finantarii, in cuantum de cel putin 20% din costul total al proiectului cultural" - se arata in procedura. Aceasta inseamna ca, la o finantare nerambursabila de 100.000 de lei, valoarea totala a proiectului trebuie sa fie de cel putin 125.000 de lei, iar partea care trebuie sa fie asigurata de antreprenor din surse proprii trebuie sa fie de minimum 25.000 de lei.

Desi le cere contributie din surse proprii, una dintre conditiile pe care Ministerul Culturii le pune antreprenorilor carora le ofera finantarea contrazice insasi ideea de antreprenoriat: sa nu faca profit din activitatile finantate cu ajutorul nerambursabil.


Resurse utile:

Descarca de AICI Normele metodologice de desfasurare a programului.

Descarca de AICI documentele necesare inscrierii in programul CultIn.

Consulta AICI calendarul oficial al programului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.