Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Externe a cerut un RAPORT al Diasporei - Cifrele ÎNGRIJORĂTOARE care arată că tot mai mulți români pleacă 'afară'

diaspora

Diaspora românească este a cincea cea mai numeroasă din lume, dar a înregistrat cea mai mare rată de creștere în ultimii ani, anunță stirileprotv.ro.

Cu alte cuvinte, tot mai mulți români părăsesc țara. Datele sunt confirmate oficial acum în primul raport complex care face o radiografie a diasporei românești, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică la comanda Ministerului de Externe.

Potrivit studiului, în 2015 - 2016, 3,4 milioane de români cu vârsta peste 15 ani trăiau în străinătate, în ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Am ajuns ca în 2018, să mai fim în ţară doar 19,5 milioane faţă de 22,4 câţi eram în 2000.

Citește și: Carmen Dan, IEȘIRE TRIUMFALISTĂ din fruntea MAI - Ministrul demisionar anunță că dă premii angajaților din zona operativă

Diaspora românească este astfel a cincea cea mai numeroasă după țări furnizoare de emigranţi precum Mexic, China, India şi Polonia.

Diferenţa majoră este însă că după rata de emigrare, adică numărul celor care părăsesc țara anual, România este pe primul loc înaintea unor ţări cu diaspore mai mari, cum ar fi Mexic, Polonia, Maroc sau Marea Britanie.

Cei mai mulţi români au plecat în pribegie în anul 2007, odată cu intrarea în Uniunea Europeană: 560.000 de persoane. Dacă în acelaşi an, mulţi alegeau Italia sau Spania, odată cu criza din 2008 - 2009, românii s-au îndreptat mai ales spre Germania şi ulterior spre Marea Britanie.

Pentru prima dată, acest studiu face o radiografie a nivelului de pregătire a forţei de muncă ce provine din România. Astfel, cei mai mulţi dintre cei care au plecat, adică 77% au cel mult studii primare şi medii.

De precizat este că doar Serbia are un procent mai mare de emigranţi slab pregătiţi. 6 din 10 români fără pregătire prea multă au ajuns în Italia sau în Spania.

Citește și: ALDE AMENINȚĂ cu ruperea coaliției de guvernare: Vom pune în discuție viitorul coaliției

La polul opus, din cei peste 23% de emigranţi cu studii superioare, cei mai mulţi au ales în ordine Germania, Statele Unite, Marea Britanie sau Canada.

În aceste condiţii, nu e de mirare că 39.000 de asistente medicale şi peste 20.000 de doctori lucrează oficial în străinătate.

Iar emigraţia din România nu dă semne de scădere, dimpotrivă. Între 2009 şi 2018, 26% dintre români au spus că şi-ar dori să plece în străinătate dacă apare o oportunitate.

Studiul i-a luat în considerare doar pe românii de peste 15 ani care muncesc legal în ţările de adopţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.