Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Externe atenționează românii: Australia a decretat stare de dezastru în statul Victoria ca urmare a incendiilor

MAE

Ministerul de Externe atenționează românii care călătoresc în Australia că statul a decretat stare de dezastru în statul Victoria, ca urmare a incendiilor de vegetație. De asemenea, MAE precizează că alerta pentru condiții de producere a incendiilor este încă în vigoare pentru capitala Canberra, anunță MEDIAFAX.

"Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Australiei asupra decretării stării de dezastru în statul Victoria, în urma evenimentelor catastrofice provocate de incendiile de vegetație. De asemenea, alerte pentru condiții extreme de producere a incendiilor sunt în continuare în vigoare pentru teritoriul capitalei Canberra, pentru New South Wales, Queensland, Australia de Sud și pentru statul Victoria. Calitatea aerului în zonele afectate se deteriorează rapid, îndeosebi în Canberra, și reprezintă un risc pentru sănătate. Autoritățile locale au emis un apel național de anulare a oricărei deplasări care nu este strict necesară în zonele afectate", se arată într-un comunicat al MAE.

Vezi si: Guvernul Orban stă pe un butoi cu pulbere / SURSE .

Ministerul informează că românii care se află sau doresc să viziteze Australia sunt sfătuiți să se informeze cu atenție înainte de orice deplasare, să descarce și să utilizeze aplicațiile oferite de guvernele locale (Fires near me NSW, VicEmergency) și să ia în considerare riscurile la care se pot supune înainte de a călători într-o zonă afectată de incendii.

"Orice deplasare în zonele afectate de incendii sau în regiunile care se află sub o alertă este un risc asumat individual", potrivit MAE.

Conform Ministerului de Externe, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Sydney: +61 (2) 92993764 (competență pentru statele New South Wales, Queensland și Northern Territory), precum și ale Biroului Consular Melbourne: +61 (3) 99783804; +61 (3) 99783806 (competență pentru statul Victoria, Tasmania, Australia de Sud și Australia de Vest), apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanență al Consulatului General al României la Sydney: +61401558844, respectiv al Biroului Consular Melbourne: +61410599155.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet http://sydney.mae.ro, http://melbourne.mae.ro, http://www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îți poate salva viața!".

Citește și: SONDAJ CURS - Sprijin fragil al populației pentru alegerile anticipate

Autorităţile australiene au trimis nave și aeronave militare pentru a ajuta comunitățile devastate de incendiile apocaliptice de vegetaţie, în urma cărora cel puțin 17 oameni au murit la nivel național și au emis ordine de evacuare pemntru oraşele de pe coasta de est, relatează Associated Press.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.