Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Externe de la Beijing acuză SUA pentru incidentul naval periculos înregistrat recent în Marea Chinei de Sud

www.mirror.co.uk
marina militară SUA, soldați. pușcași marini

Ministerul de Externe de la Beijing a declarat marţi că incidentul înregistrat duminică în Marea Chinei de Sud, când o navă militară chineză şi un distrugător american s-au apropiat la aproximativ 40 de metri, a fost produs din cauza intrării 'fără autorizaţie' a vasului american în zonă, transmite dpa, potrivit Agerpres.

''Pe 30 septembrie, fără permisiunea guvernului chinez, distrugătorul american Decatur a intrat în apele vecine ale insulelor şi recifelor Nansha ale Chinei'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying. 

Ea a adăugat că nava chineză a acţionat pentru a 'expulza' vasul militar american, Beijingul solicitând SUA să renunţe la asemenea 'operaţiuni provocatoare'. 

Un reprezentant al Forţelor navale ale SUA a anunţat luni că o navă militară chineză s-a apropiat 'periculos' de un distrugător american în apele disputate din Marea Chinei de Sud, forţându-l pe acesta din urmă să îşi modifice cursul.

Citește și: Amnesty International denunţă 'linşarea' şi 'asasinarea' unui activist homosexual în centrul Atenei

Distrugătorul USS Decatur efectua duminică ceea ce armata americană a calificat drept 'o operaţiune pentru libertatea navigaţiei', trecând la mai puţin de 12 mile marine de recifele Gaven şi Johnson, din arhipelagul Spratleys. Această distanţă este în general acceptată ca reprezentând limita apelor teritoriale ale unei mase terestre. 

Acest incident intervine în contextul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Beijing din cauza impunerii de către SUA a unor taxe vamale punitive în valoare de miliarde de dolari asupra importurilor americane de produse chinezeşti. 

Insulele Spratleys (numite Nansha de către Beijing) sunt revendicate de către China, care a construit pe ele infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam. Beijingul consideră parte a teritoriului chinez cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, în pofida unei decizii de arbitraj internaţional din 2016. Diferitele părţi ale zonei disputate sunt, de asemenea, revendicate de Malayezia, Brunei şi Taiwan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.