DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Ministerul de Finanțe lansează o nouă emisiune de titluri de stat: prețul, accesibil pentru orice român

romanialibera.ro
Eugen Teodorovici

Ministerul Finanțelor a anunțat, joi, lansarea unei noi emisiuni de titluri de stat cu valoarea nominală de 1 leu, de data aceasta având scadența la 3 ani (față de 5 ani emisiunea anterioară), dobânda de 4,5% (față de 5%) și fiind transmisibile. Emisiunea se desfășoară în perioada 1-24 august 2018.

Citește și: Un judecător CSM explică de ce OUG propusă de Toader nu se poate aplica în cazul deciziilor definitive: Este o hotărâre a CCR

„Titlurile de stat cu o valoare nominală de 1 leu, au scadența la 3 ani, o dobândă de 4,5%, iar veniturile aferente sunt neimpozabile. Titlurile pot fi cumpărate de către persoanele fizice rezidente care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii, inclusiv de cele care au participat și la emisiunea anterioară din luna iulie. Dobânda este anuală, plătibilă la termenele din prospectul de emisiune”, arată un comunicat al Ministerului Finanțelor.

Titlurile de stat din noua emisiune pot fi cumpărate:
- în perioada 1-24 august 2018 de la toate unitățile operative ale Trezoreriei Statului, indiferent de domiciliul fiscal
- în perioada 1-22 august 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul rural
- în perioada 1-23 august 2018 prin rețeaua de oficii poștale ale Companiei Naționale Poșta Română din mediul urban.

Cumpărarea titlurilor de stat se poate realiza prin numerar, dar și prin virament bancar atât prin unitățile operative ale Trezoreriei Statului cât și prin oficiile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română.

„Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni, dar valoarea maximă cumulată a acestora nu poate depăși 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin intermediul unităților operative ale Trezoreriei Statului, respectiv 100.000 de lei pentru subscrierile realizate prin subunitățile poștale din rețeaua Companiei Naționale Poșta Română SA”, precizează Ministerul Finanțelor.

În perioada de subscriere (1-24 august 2018) investitorii au posibilitatea să solicite anularea sumei subscrise, depunând o cerere de anulare. După încheierea acesteia, subscrierile sunt irevocabile şi nu mai pot fi anulate.

În cazul decesului, dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor, care prezintă documentele legale care le atestă calitatea de moştenitori.

În paralel, Ministerul Finanțelor Publice va flexibiliza Programul Tezaur, prin două modificări importante ale cadrului legislativ pentru a da posibilitatea transferului dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat către un alt investitor persoana fizică și pentru a permite răscumpărarea acestora de către stat înainte de scadență.

Mecanismul de răscumpărare anticipată sau de transfer al dreptului de proprietate asupra titlurilor de stat va include și modalitatea de deducere a cheltuielilor aferente răscumpărării, prin reținerea din valoarea nominală a eventualelor plăți de dobândă, dacă acestea au fost efectuate.

În 6 iulie 2018 s-a încheiat cu succes prima emisiune de titluri de stat pentru populație lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur – ediția Centenar, cu o maturitate de 5 ani și o dobândă de 5% pe an. „Volumul total de subscriere atins a depășit 786 de milioane de lei, se menționează în comunicat.

„Emiterea titlurilor de stat pentru populație va continua şi în lunile următoare, posibil şi cu alte maturități care urmează a fi stabilite după evaluarea interesului manifestat de investitori, până la consumarea plafonului anual stabilit pentru anul 2018 la un nivel indicativ de 4 miliarde de lei”, mai arată Ministerul Finanțelor.

Prospectul de emisiune şi orice eventuale modificări ale acestuia vor fi publicate pe www.mfinante.gov.ro (secțiunea Tezaur, ediția Centenar), dar și la adresele www.datoriepublica.mfinante.gov.rohttps://www.comunicatii.gov.ro și https://www.posta-romana.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.