Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Educaţiei a lansat proiectul Profesionalizarea carierei didactice - PROF

ebsilon.org
educatie invatamant scoala

Ministerul Educaţiei a lansat proiectul sistemic Profesionalizarea carierei didactice - PROF - componentă esenţială a Proiectului România Educată. Prezentarea publică a proiectului Profesionalizarea carierei didactice s-a facut ieri, 7 mai, la Biblioteca Centrală Universitară Carol Idin Bucureşti, de către Maria Ştefania Manea - Secretar de Stat în cadrul ME şi Anca Petrache - director de proiect, în cadrul unui eveniment organizat de ME şi susţinut de participarea doamnei Ligia Deca - consilier prezidenţial Departamentul Educaţie şi Cercetare al Administraţiei Prezidenţiale şi domnului SorinMihai Cîmpeanu - Ministrul Educaţiei.

Proiectul PROF se constituie într-o intervenţie integrată la nivelul sistemului naţional de educaţie, creând punţi solide şi sustenabile între învăţământul universitar şi învăţământul preuniversitar, între formarea iniţială şi formarea continuă a cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. Proiectul PROF îşi propune crearea a 100 de Baze de Practică Pedagogică (BPP) şi asigurarea mentoratului profesional pe durata întregii cariere didactice, în interesul unui sistem naţional coerent şi fiabil de formare iniţială şi continuă a profesorilor, care să genereze şi să dezvolte competenţa didactică necesară obţinerii performanţei pedagogice, în activitatea de predare/formare şi în activitatea de management educaţional, în contextul procesului global de digitalizare a sistemelor de educaţie."Eu cred în PROF! Este un proiect ce vizează formarea a peste 28.000 de cadre didactice până în decembrie 2023.

Acest proiect se va derula ÎN ŞCOALÂ punând un accent esenţial pe refacerea şi consolidarea liantului între învăţământul preuniversitar şi cel universitar, aducându-le împreună într-un demers de formare crucial pentru cariera didactică. Punând laolaltă patru universităţi şi 11 case ale corpului didactic se creează o punte solidă între învăţământul universitar şi învăţământul preuniversitar, o punte solidă între formarea iniţială şi formarea continuă - o conexiune esenţială de care avem nevoie stringentă. Proiectul PROF este o declinare a obiectivelor fixate la nivelul politicilor macro-educaţionale prin"România Educată".

''Profesorul trebuie sa rămână factorul determinant într-un sistem de învăţământ centrat cu adevărat pe elev. Este nevoie de sustinerea şi încurajarea profesorilor în exercitarea acestui rol, adăugând o importantă componentă de facilitator de învăţare", a declarat ministrul Sorin Mihai Cîmpeanu.

"Mă bucur că acest proiect vine şi propune atât un impact semnificativ în raport cu numărul de dascăli formaţi, cât şi un sistem instituţional-suport care să recredibilizeze instituţia mentoratului în educaţia din România. Măbucur, de asemenea, că vedem pus accentul pe crearea unor comunităţi de practică, reunind învăţământul preuniversitar cu învăţământul universitar. Proiectul PROF reprezintă, în opinia mea, un sprijin concret şi substanţial pentru îndeplinirea obiectivelor pentru "România Educată", aşa cum sunt acestea exprimate în forma din dezbaterea publică", a declarat consilierul prezidenţial în cadrul Departamentului Educaţie şi Cercetare - Administraţia Prezidenţială, Ligia Deca.

"Prin proiectul PROF regândim şi reaşezăm, potrivit cerinţelor actuale - mentoratul pe durata întregii cariere didactice, însemnând prin aceasta că ne raportăm la experienţa şi competenţa didactică obţinute în mod neîntrerupt", a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Maria Ştefania Manea.

La eveniment au fost prezenţi secretarii de stat din Ministerul Educaţiei - Sorin Ion, Radu Szekely şi Kallos Zoltan, reprezentanţi ai partenerilor de dialog social şi membri ai echipei de implementare a proiectului, subliniind prezenţa rectorului Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu, instituţie de învăţământ superior parteneră în proiect, cu rol de coordonare la nivel universitar, profesorul Sorin Radu.Online, în sistem videoconferinţă, au participat rectori, prorectori, cadre didactice din cele patru universităţi partenere, directori ai caselor corpului didactic partenere, cei 100 de coordonatori ai bazelor de practică pedagogică şi inspectori şcolari.

La nivel european, acest proiect este în acord cu obiectivul Comisiei Europene privind realizarea Spaţiului European Educaţional până în 2025, în care este subliniat faptul că "profesorii şi formatorii au nevoie de oportunităţi continue pentru dezvoltare profesională". De asemenea, potrivit concluziilor Consiliului privind "profesorii şi formatorii europeni pentru viitor" predarea şi învăţarea de bună calitate pot fi realizate în contextul în care profesorii sunt implicaţi pe toată durata carierei didactice într-un proces de dezvoltare profesională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.