Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul israelian al Apărării: Iranul lucrează la 1.000 de centrifuge pentru îmbogățirea uraniului

israel iran israel

Iranul lucrează la centrifuge avansate de îmbogăţire a uraniului în noi situri subterane ce sunt construite lângă centrala sa nucleară Natanz, a declarat marţi ministrul israelian al apărării, dând cifre ce par să le depăşească pe cele publicate de un organism de supraveghere al ONU, relatează Reuters.

Centrifugele sunt folosite pentru purificarea uraniului pentru proiecte civile sau, la niveluri mai înalte, la producerea de combustibil pentru bombe.

"Iranul face un efort pentru a finaliza producţia şi instalarea a 1.000 de centrifuge IR6 avansate suplimentare în interiorul instalaţiilor sale nucleare, inclusiv facilităţi noi care se construiesc la situri subterane învecinate cu Natanz", a spus ministrul apărării Benny Gantz într-un discurs la Universitatea Reichman de lângă Tel Aviv.

În intervenţia sa, Gantz a făcut aluzie la vechea ameninţare a Israelului de a acţiona militar dacă va considera că diplomaţia nu este capabilă să-i oprească inamicului său declarat, Iran, mijloacele de a produce arme nucleare.

"Costul unui astfel de viitor război, care sperăm că nu se va întâmpla, poate fi prevenit sau redus" prin negocieri mai dure din partea puterilor mondiale, a spus el.

Un raport din 3 martie al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a ONU declară că Iranul a instalat sau plănuieşte să instaleze în total trei cascade IR6, ceea ce înseamnă în jur de 600 de centrifuge.

Şeful AIEA, Rafael Grossi, a declarat luna trecută că Iranul a creat o nouă unitate subterană la Natanz pentru fabricarea de piese de centrifuge, o aparentă precauţie împotriva atacurilor.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.