Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiţiei a predat Preşedinţia anuală a CNDIU către Ministerul Afacerilor Interne

Inquam Photos / George Calin
tudorel toader

Ministerul Justiţiei a predat, joi, Preşedinţia anuală a Comisiei Naţionale de Drept Internaţional Umanitar (CNDIU) către Ministerul Afacerilor Interne, în cadrul unei sesiuni ordinare a CNDIU, context în care a fost aprobat şi raportul de activitate aferent perioadei martie 2016 - martie 2017. Predarea Preşedinţiei anuale a Comisiei a fost făcută în prezenţa comisarului-şef de poliţie Viorel Ştefu, secretar de stat.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiţiei transmis Agerpres, joi, în cadrul ultimei sesiuni ordinare a CNDIU organizată sub Preşedinţia Ministerului Justiţiei, membrii Comisiei au aprobat raportul de activitate aferent perioadei martie 2016 - martie 2017. "Discuţiile purtate cu acest prilej au mai vizat stadiul semnării/avizării Memorandumului privind sprijinul autorităţilor române pentru Declaraţia "şcoli sigure" şi pentru Liniile Directoare pentru Protecţia şcolilor şi Universităţilor în timpul conflictelor armate; procedura şi calendarul pentru întocmirea Raportului României privind măsurile de implementare luate la nivel naţional pentru implementarea Convenţiei de la Haga din 1954 pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat şi a celor două protocoale adiţionale (1954 şi 1999), precum şi stadiul elaborării noii Strategii naţionale a României de aplicare a dreptului internaţional umanitar", se arată în comunicat.

Ministerul Justiţiei arată că la reuniune au participat atât reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii de la Paris şi Belgrad, cât şi ai Societăţii Naţionale de Cruce Roşie. "În cadrul eforturilor Comisiei de a dezvolta parteneriate cu aceste organizaţii, au fost stabilite măsuri concrete de cooperare în viitor", se mai arată în comunicatul MJ. CNDIU este un organ consultativ al Guvernului, fără personalitate juridică, care îşi desfăşoară activitatea în baza HG nr. 420/2006.

Din Comisie fac parte reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Educaţiei Naţionale, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, precum şi ai Ministerului Mediului. Preşedinţia Comisiei se exercită anual, prin rotaţie, de către secretari de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Justiţiei, Ministerului Afacerilor Interne. Începând cu luna martie a anului 2016, preşedinţia Comisiei a fost deţinută de către Ministerul Justiţiei, iar din luna februarie 2017, preşedintele Comisiei a fost Sofia-Mariana Moţ, secretar de stat.

Potrivit MJ, sub Preşedinţia Ministerului Justiţiei, pe parcursul anului 2016, au fost desfăşurate patru sesiuni ordinare de lucru, precum şi o sesiune extraordinară comună cu reprezentanţii Comitetului naţional de consultanţă şi coordonare a punerii în aplicare a dreptului umanitar din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.