Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiţiei: Declararea cadourilor şi funcţiile sensibile, teme de evaluare

ministerul justitiei

Declararea cadourilor şi funcţiile sensibile sunt printre principalele teme de evaluare pentru anul 2017 cu care au fost de acord membrii celor patru platforme ale Strategiei Naţionale Anticorupţie (SNA), anunţă Ministerul Justiţiei într-un comunicat de presă. "Ministerul Justiţiei monitorizează cu atenţie felul în care sunt implementate măsurile SNA 2016-2020. Declararea cadourilor, protecţia avertizorului în interes public şi funcţiile sensibile fiind principalele teme de evaluare pentru anul 2017 cu care au fost de acord membrii celor patru platforme ale SNA din care fac parte reprezentanţi ai administraţiei publice centrale, ai autorităţilor independente, ai instituţiilor anticorupţie, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile", se precizează în comunicat.

Potrivit MJ, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi secretarul de stat Marieta Safta au condus reuniunile platformelor ce au avut loc în săptămâna care s-a încheiat, în deschidere aceştia subliniind faptul că măsurile din Strategia Naţională Anticorupţie sunt obligatoriu de îndeplinit, măsuri care au fost asumate atât la nivel intern, cât şi pe plan extern, şi monitorizate în mod constant de Comisia Europeană, prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "O parte dintre membrii platformelor SNA au prezentat măsuri importante pe care le-au luat în cadrul propriilor instituţii, printre care se numără procedurile concrete prin care este protejat avertizorul în interes public şi felul în care vor fi evaluate incidentele de integritate", se mai menţionează în comunicat.

Sursa citată anunţă că secretariatul tehnic al Strategiei Naţionale Anticorupţie, asigurat de Ministerul Justiţiei, urmează să formeze echipe de experţi, desemnaţi de membrii platformelor, care vor evalua, pe teren, felul în care sunt adoptate aceste măsuri de consolidare a integrităţii şi reducere a vulnerabilităţilor la corupţie. "În baza vizitei de evaluare, echipele de experţi întocmesc rapoarte de evaluare şi recomandări care sunt ulterior prezentate instituţiei vizate. Noutatea adusă de SNA 2016-2020 este introducerea unei proceduri de conformitate, astfel că, în termen de 12 luni de la publicarea raportului de evaluare pe portalul strategiei, instituţia evaluată transmite secretariatului tehnic al SNA un raport privind măsurile concrete adoptate în vederea implementării recomandărilor formulate. Pe baza acestei contribuţii, secretariatul tehnic elaborează un addendum care conţine recomandările pentru raportul de evaluare, care de asemenea devine public", se menţionează în comunicat, conform Agerpres.

MJ arată că unul dintre mecanismele cu caracter permanent, care asigură realizarea unei evaluări a progreselor înregistrate, este cel al misiunilor tematice de evaluare la nivelul instituţiilor publice de la nivel central şi local, acest mecanism fiind preluat din SNA 2012-2015, valoarea lui adăugată fiind recunoscută la nivel internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.