Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției o scrie negru pe alb: Guvernul sfidează Constituția prin restricții/ Eliminarea testaților din spațiul public, discriminatorie

La începutul lunii, Ministerul Justiției a avizat favorabil, cu observații, hotărârea de de guvern privind prelungirea stării de alertă. Observațiile cuprinse în document arată însă modalitatea în care guvernul încalcă legea fundamentală, prin îngrădirea exercițiului unor drepturi prin acte normative infralegale și prin prelungirea restricțiilor pe termen lung.

Potrivit documentelui emis de Ministerul Justiției, permiterea accesului la diverse evenimente sau în diverse spații doar persoanelor vaccinate și celor care au trecut prin boală, exceptând persoanele care au un test negativ, reprezintă o discriminarea fără o justificare obiectivă.

„Prevederile care dau posibilitatea participării la anumite activități/evenimente, respectiv permit accesul în anumite spații doar persoanelor vaccinate împottriva SARS-COV-2, pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și persoanelor care se află în perioada curpinsă între a 15-a și 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2 sunt de natură să creeze discriminări față de cei care, deși nu se află în niciuna dintre cele două ipoteze, sunt dispuși să efectueze un test RT-PCR sau un test antigen rapid. Mai mult, în această ipoteză remarcăm și că este vorba practic despre o punere în executare necorespunzătoare a dispozițiilor art. 6 indice 3 din OUG nr. 68/2021, dat fiind că în ceea ce privește testarea aceste dispoziții sunt golite de conținut.

În concluzie, după cum am precizat și în adrese anterioare, menționăm că, fără existența unei motivări obiective care să justifice diferența de tratament juridic, soluțiile normative propuse sunt de natură a limita în mod discriminatoriu drepturi și libertăți fundamentale, atât timp cât atingerea scopului asigurării sănătății publice se poate realiza prin alte metode proporționale”, se arată în document.

În continuare, Ministerul Justiției amintește considerentele Curții de Apel Cluj, care a anulat o hotărâre de guvern privind prelungirea stării de alertă, chiar dacă hotărârea nu este definitivă. Avizul face trimitere inclusiv la prevederea clară din Constituție potrivit căreia exercițiul unor drepturi și libertăți poate fi îngrădit doar prin lege adoptată în parlament.

content-image

content-image

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.