Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului a construit trei platforme pentru gunoiul de grajd în comuna ieșeană Ipatele

ziuanews.ro
ministerul mediului

Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) a construit trei platforme pentru gunoiul de grajd în comuna ieșeană Ipatele. În cadrul investiției de peste patru milioane de lei au fost cumpărate mai multe utilaje.

Platformele de la Ipatele au o capacitate totală de stocare de 4.500 metri cubi pe an, calculată în funcție de numărul de animale din zonă, respectiv de nevoile de depozitare a gunoiului de grajd. Autoritățile locale au primit și un set de echipamente, destinat exploatării investiției: tractor, două remorci, încărcător frontal, mașină de împrăștiat compostul și cisternă vidanjă, potrivit mediafax.ro.

Citește și: Directivă de ultimă oră a ministrului Lucian Bode! Și-a trimis Corpul de Control la verificări!

Astfel, fermierii pot opta pentru a li se prelua gunoiul de grajd de la poartă sau pot alege să transporte singuri bălegarul la platformă. Investițiile în capacitățile de stocare a bălegarului sunt făcute în cadrul unui proiect al Guvernului României, cu fonduri dintr-un împrumut de la Banca Mondială.

Primăriile decid singure asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite. Compostul rezultat va putea fi valorificat prin vânzare, împrăștiere pe terenurile agricole sau, în funcție de contractul încheiat cu fermierii, va fi returnat acestora pentru uz propriu.

Astfel de investiții se realizează în toată țara. Potrivit reprezentanților MMAP, numărul foarte mare de ferme mici și gospodării care cresc animale (peste trei milioane în România) face ca sistemul comunal de gestionare a gunoiului de grajd să fie cea mai eficientă soluție, atât pentru combaterea poluării cu nitrați a apelor subterane, cât și pentru economiile pe care le generează în bugetul fermierilor.

Crescătorii de animale care au încheiate contracte cu primăriile și care fac dovada predării gunoiului de grajd la platforma comunală, sunt considerați de către APIA și AFIR ca fiind conformi din punct de vedere al capacităților de stocare pentru bălegar, nemaifiind obligați să investească în platforme individuale.

Odată cu platforma propriu-zisă, autoritățile locale beneficiare primesc și un set de utilaje destinate colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o mașină de împrăștiat compost și o cisternă vidanjă. Practic, primăriile sunt în măsură să implementeze un serviciu public pentru managementul dejecțiilor provenite de la animalele din gospodării și din fermele mici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.