Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului promite că se va conforma rapid sesizărilor Comisiei Europene

ziuanews.ro
ministerul mediului

Ministerul Mediului a luat act de notificările Comisiei Europene privind punerea în întârziere (infringement) a României faţă de anumite aspecte care vizează protecţia mediului şi va continua şi intensifica eforturile pentru soluţionarea urgentă a acestor speţe, potrivit news.ro.

Citește și: SURSE Klaus Iohannis a bătut palma în secret! Lovitură pentru Dan Barna – Mutarea care scoate din joc USR-PLUS-ul

"În ceea ce priveşte monitorizarea calităţii aerului, aşa cum stipulează comunicarea publică a Comisiei Europene, România a realizat, în ultima perioadă, paşi importanţi pentru modernizarea şi eficientizarea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului. Evaluarea calităţii aerului este o prioritate pentru autorităţile de mediu şi, în acest sens, au fost identificate şi realizate o serie de acţiuni în vederea conformării la cerinţele directivelor europene din domeniu", se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.

Conform sursei citate, având în vedere dinamica economică şi demografică, precum şi dezvoltarea urbană la nivel naţional, s-a impus o restructurare a Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, prin reconfigurarea unor puncte de măsurare existente (redefinire/relocare) şi prin instalarea unor puncte noi de măsurare. România deja a trecut la realizarea acestor măsuri prin utilizarea finanţării din Fondul pentru Mediu (“Programul naţional de dezvoltare şi optimizarea RNMCA”), precum şi din fonduri europene (proiect POIM “Îmbunătăţirea sistemului de evaluare şi monitorizare a calităţii aerului la nivel naţional”).

Citește și: Cutremur! Soțul blondei care vrea să-i fure fotoliul lui Klaus Iohannis părăsește o importantă funcție

"În privinţa existenţei unor instalaţii industriale care funcţionează fără acte de reglementare în domeniul mediului, în toate aceste şase cazuri menţionate de CE, Garda Naţională de Mediu a aplicat amenzile prevăzute de lege şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. Toţi cei şase agenţi economici au contestat în instanţă deciziile autorităţilor de mediu", arată Ministerul Mediului, precizând că procesele sunt pe rol în diverse etape de desfăşurare.

Referitor la Reţeaua Natura 2000 şi o desemnare insuficientă de situri de importanţă comunitară (SCI), Ministerul Mediului a propus, recent, un proiect prin care să se analizeze reţeaua Natura 2000 existentă la nivel naţional.

"Prin acesta, completăm datele solicitate de Comisia Europeană şi, după caz, propunem desemnarea de SCI-uri noi. Finanţarea este asigurată, până în 2021, din Fondul pentru Mediu", mai arată sursa citată.

Citește și: Declarația controversată a Vioricăi Dăncilă! Poate cei din Piața Victoriei aveau dreptate, nu știu acest lucru, eram în concediu

Conform Ministerului Mediului, şi în ceea ce priveşte Regulamentul UE privind gazele fluorurate, România a făcut progrese importante.

"Proiectul de act normativ care prevede sancţiuni pentru aspectele prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 517/2014 privind gazele fluorurate cu efect de seră şi revizuieşte rolul autorităţilor competente,este în faza de aprobare interministerială. Noul act normativ corelează noile prevederi ale Regulamentului cu rolul deja stabilit al acestora prin Hotărârea de Guvern nr. 939/2010, care se va abroga la data intrării în vigoare a noii propuneri", mai arată reprezentanţii Ministerului.

Comisia Europeană (CE) a anunţat, joi, că a decis să trimită o scrisoare suplimentară de punere în întârziere României, solicitând autorităţilor să abordeze eşecul sistemic în ceea ce priveşte monitorizarea poluării aerului, aşa cum este prevăzut în legislaţia Uniunii Europene (UE) privind calitatea aerului înconjurător.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.