Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Mediului se roagă de angajații din domeniul silvic să se înscrie în SUMAL

padure lemne defrisari

Ministerul Mediului face apel la angajaţii din sectorul silvic să solicite user şi parolă pentru sistemul SUMAL 2.0 care va fi operaţionalizat la finalul acestei luni, precizând că din 31 ianuarie operaţiunile din domeniu nu vor fi posibile decât în acest sistem. Ministerul anunţă înfiinţarea unui call center la care 36 de angajaţi din Gărzile Forestiere vor răspunde întrebărilor celor implicaţi în activitatea silvică în legătură cu noul sistem informatic, informează News.ro.

"La această oră avem peste 10.000 de utilizatori care operează în SUMAL 2.0. Angajaţii din sectorul silvic trebuie să solicite user şi parolă pentru a reuşi ca în continuare să-şi desfăşare activitatea respectând cadrul legislativ în vigoare. Toţi cei implicaţi vor fi sprijiniţi astfel încât să se familiarizeze cu utilizarea noului sistem informatic”, a transmis, marţi, secretarul de stat din Ministerul Mediului Gelu Puiu, într-o postare pe pagina de Facebook a Ministerului Mediului.

Oficialul a precizat că, pentru a preveni situaţii în care angajaţii din domeniul silvic să nu îşi mai poată desfăşura activitatea pentru că nu sunt înregistraţi în SUMAL 2.0, autorităţile fac apel către aceştia să se înregistreze în sistem.

"Specificăm faptul că, din 31 ianuarie, orice acţiune pe care vor dori să o desfăşoare nu o vor putea face decât dacă se va opera strict în acest sistem informatic. Pentru a fi înregistraţi în SUMAL 2.0, administratorul companiilor de tip agent şi al companiilor de tip transportator trebuie să solicite Gărzii Forestiere competentă teritorial introducerea companiei în sistem şi acordarea de credenţiale, adică acel user şi parolă, pentru accesul administratorului. Administratorul companiei va crea, după caz, depozitele şi va declara angajaţii pentru care doreşte acordarea credenţialelor de acces, va introduce mijloacele de transport folosite la transportul materialelor lemnoase pe drumurile publice şi forestiere. Informaţiile referitoare la depozite vor fi verificate şi aprobate de către gărzile forestiere competente teritorial”, a menţionat oficialul din Ministerul Mediului.

Viitorii utilizatori a SUMAL 2.0 au la dispoziţie materiale video informative şi linii telefonice directe de comunicare cu personal specializat. Astfel, a fost pus la punct un call center în care 36 de angajaţi ai Gărzilor forestiere vor răspunde la întrebările utilizatorilor în intervalul orar 7:30-20:30. Numerele de telefon vor fi făcute publice pe pagina de internet a Ministerului Mediului şi pe alte căi.

Materialul lemnos care tranzitează România va circula cu documentele emise de expeditor pentru ţările din Comunitatea Europeană sau sub supraveghere vamală dacă provin din spaţiul extracomunitar.

Pentru materialul lemnos exploatat din România vor trebui să existe avize de însoţire pe hârtie sau electronice, iar indiferent de tipul de aviz, acesta are la bază un aviz electronic înregistrat în SUMAL 2.0. Oficialul Ministerului Mediului a precizat că nu este necesar ca materialul lemnos transportat pe cale feroviară, navală sau pe benzi transportoare să fie însoţit de un terminal care să arate poziţia geografică, fiind suficiente avizele pe hârtie.

Populaţia care cumpără lemn pentru consum propriu se va supune regulilor aplicate ca şi până acum, iar consumatorii de material lemnos precum pensiuni, restaurante sau constructori nu vor fi obligaţi să declare depozite de lemn la locul de consum, a menţionat secretarul de stat din Ministerul Mediului.

"SUMAL 2.0 nu mai permite realizarea transportului dublu pe acelaşi aviz. Transportatorii trebuie să încarce în sistemul informatic patru fotografii: a kilometrajului, din faţă, lateral şi spate. Aşa se dovedeşte că aceeaşi cantitate de material lemnos ajunge şi în depozit”, a menţionat secretarul de stat din ministerul de resort.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Gelu Puiu a arătat că autorităţile sunt pregătite să intervină "pentru a remedia sincopele care pot apărea pe parcurs” în funcţionarea noului sistem informatic.

SUMAL 1.0 rămâne disponibil doar pentru consultare, fără a mai fi operate modificări după 31 ianuarie, a menţionat Puiu. Toate avizele emise de SUMAL 1.0 vor trebui recepţionate la destinaţie până la data de 30 ianuarie 2021, ora 24:00, după această dată fiind obligatorii avizele emise în noua versiune, SUMAL 2.0, a adăugat secretarul de stat Gelu Puiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.