Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul pentru Mediul de Afaceri și instituțiile bancare partenere în implementarea programului Start-Up Nation au semnat convențiile de colaborare

CEC bank

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Banca Comercială Română, CEC Bank și Banca Transilvania au semnat, astăzi, convențiile de colaborare în vederea implementării Programului Start–up Nation - cel mai ambițios program de stimulare a antreprenoriatului românesc.

Prin semnarea acestor acorduri între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și instituțiile bancare, cei care vor să implementeze proiectele o pot face fără a avea nevoie de un capital propriu, pe de o parte, iar pe de altă parte, cei care vor alege metoda cererii de rambursare și opțiunea de credit punte au posibilitatea de a implementa proiectul din componenta de credit acordat de instituțiile bancare partenere în condiții foarte avantajoase.

La ceremonia de semnare a convențiilor au participat, ca invitați, doamna Ramona Chirilă, consilier de stat în Guvernul României, domnul Alexandru Petrescu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM și domnul Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare.

În acest context, ministrul Ilan Laufer a declarat:” Este un exemplu de parteneriat între mediul privat și Guvern și le mulțumesc tuturor celor care au crezut în proiectul Start-Up Nation, precum și colaboratorilor care ne ajută să ducem acest parteneriat către succes, din toate punctele de vedere: și financiar și al educației și al susținerii de noi proiecte în piață. Acesta este un moment extrem de important în conturarea ecosistemului antreprenorial din România și mai ales pentru start-up-uri. Putem demonstra că există colaborare între mediul privat și Guvernul României, mai ales atunci când avem ca scop comun crearea unui cadru mai predictibil și prietenos și pentru cei care intră azi în afaceri. Lucrăm împreună ca să găsim soluții astfel încât cei care aplică pentru programele și proiectele noastre să aibă o rată cât mai mare de succes. Cred că acest tip de parteneriate trebuie extinse și la celelalte programe ale ministerului pentru a crea de la bun început mecanisme și produse care pot fi de folos nu numai firmelor nou înființate, ci și firmelor mai vechi de un an sau doi. ”

Reprezentantul BCR, președintele executiv Sergiu Manea, semnatar al convenției între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și BCR, a declarat: "Sperăm şi ne dorim ca acest program să fie un succes, dar şi punctul de început al unei obișnuințe în susținerea inovației şi a încrederii în spiritul de inițiativă. Construirea unei națiuni de antreprenori reprezintă o şansă pentru România, dar nu se poate face într-un an sau doi, ci în cel puțin 5-10 ani. Noi vom face astfel în aşa fel încât toți cei care aplică în acest program să simtă că ne au alături şi se pot baza pe un partener de încredere la acest început de drum".

La rândul ei, Mihaela Popa, vicepreședinte CEC Bank, la semnarea convenției a declarat: ” Datorită acestui parteneriat CEC Bank își duce mai departe misiunea de a sprijini IMM-urile și antreprenoriatul și, nu în ultimul rând, de a sprijini toate programele guvernamentale. Vreau să-i asigur pe viitorii noștri colaboratori și parteneri că noi, CEC Bank, derulăm un parteneriat de lungă durată și, așa cum ne-am implicat în toate programele guvernamentale, vom continua să ne implicăm si în viitor.”

Tiberiu Moisă, director executiv al Băncii Transilvania și semnatar al convenției, a precizat:” Am urmărit cu foarte mare atenție interesul major care s-a creat în jurul Start-Up Nation și am avut un motiv în plus de satisfacție văzând că sunt create avantaje și stimulente în cadrul acestui program, pentru că afacerile care au un profil inovativ, care investesc în tehnologii vor defini probabil noua Românie sau noua Românie antreprenorială de peste câțiva ani. Aceste afaceri sunt încurajate în mod special. Ca și colegii noștri din băncile partenere, suntem foarte bucuroși să fim aici. Ne așteptăm să avem foarte multe solicitări pentru „Creditele punte”, suntem pregătiți să le onorăm, dar și să discutăm despre alte solicitări conexe, în funcție de business plan-urile pe care și le-au făcut și dorim ca aceste start up-uri să aibă o viată cât mai lungă și un impact mare în economia românească”.

De asemenea, invitații speciali la ceremonia de astăzi au apreciat importanța și semnificația majoră a implementării programului Start-Up Nation pentru antreprenoriatul românesc. Astfel, Alexandru Petrescu, director general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM a declarat: ”Prezența Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri era esențială la această masă. Cred ca această instituție trebuie să-și redefinească poziția de susținător pragmatic al IMM-urilor din România. Astăzi, Fondul are nevoie, fără îndoială, de o refacere a întregului portofoliu de produse de garantare. Într-adevăr, ne aliniem și noi politicii guvernamentale de a susține start-up-urile și ne preocupă în mod special succesul programului Start-Up Nation, dar și a celorlalte programe din portofoliul ministerului. Ne interesează ca printr-un protocol cu Fondul de Contragarantare să putem reduce comisioanele pe care acesta le practică astăzi pentru start-up-uri, să putem optimiza costurile, să fluidizăm procedurile de evaluare. ”

Stere Farmache, membru al Directoratului Fondului Român de Contragarantare a menționat:”Reducerea comisioanelor de garantare a creditelor este efectul intervenției Fondului Român de Contragarantare și reprezintă unul din elementele importante ale mecanismului de garantare-contragarantare. Suntem aici ca să confirmăm că putem să reducem costurile de finanțare pentru firmele aflate la început de activitate înregistrate în programul START-UP NATION. Mă bazez pe experiența pe care o au specialiștii FRC în acordarea de garanții și contragaranții, în beneficiul antreprenorilor români, pe eficiența demonstrată a instrumentului de contragarantare și pe resursele de capital disponibile pentru a contribui în acest program.”

După ceremonia semnării convențiilor de colaborare cu instituțiile bancare pentru implementarea Start-Up Nation, ministrul Ilan Laufer a prezentat programul de internaționalizare a companiilor românești, a cărei aplicație a fost deschisă astăzi, ora 10:00. Până la ora 12:00 s-au înregistrat 141 de înscrieri. Aplicația va fi deschisă până vineri, 4 august, a.c., ora 20:00. Totodată, ministrul Laufer a anunțat că în luna august vor fi lansate încă două programe destinate susținerii mediului de afaceri românesc: Programul de comercializare a produselor și serviciilor de piață, în data de 16 august și Programul de microindustrializare, în data de 21 august.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.