Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni salută activarea mecanismelor europene în cazul alocațiilor copiilor cetățenilor europeni

www.tocpress.info
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a luat notă de decizia Comisiei Europene de a deschide împotriva Austriei procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor (infringement) în speța indexării alocațiilor pentru copii, se arată într-un comunicat de presă.

MRP salută faptul că mecanismele și instituțiile Uniunii Europene acționează în spiritul echității și al tratamentului egal, principii pe care se bazează piața unică europeană. Ministerul își exprimă încrederea că procedurile legale prevăzute în asemenea situații vor duce la o soluționare a acestui dosar care, așa cum MRP a semnalat deja, este unul la nivel european și cere o rezolvare la nivel european.

Prin această decizie, Comisia Europeană confirmă că legea intrată în vigoare la 1 ianuarie 2019 în Austria, prin care se reduc alocațiile copiilor cetățenilor europeni care lucrează în această țară, în funcție de statul de rezidență al copiilor, încalcă normele UE în materie de securitate socială, precum și principiul egalității de tratament aplicat lucrătorilor care sunt cetățeni ai unui alt stat membru, în ceea ce privește beneficiile sociale și fiscale (Regulamentul UE nr. 492/2011).

Citește și: Eurodeputatul Gabriela Zoană despre Monica Macovei: ‘Nu a știut decât să pună piedici României oriunde a putut, atât în Comisia LIBE, cât și în plenul PE'

Pentru cetățenii români aflați în Austria și care au copiii în România, măsura a însemnat reducerea cu aproximativ 50% a alocațiilor primite.

MRP va continua să trateze cu prioritate situația românilor din Austria afectați de indexarea alocațiilor pentru copii, precum și demersurile și procedurile inițiate de forurile europene. Guvernul României a adus tema în atenție la nivelul UE și a insistat pe găsirea unor soluții care să nu discrimineze și care să respecte valorile comune europene. România, din postura de mediator conferită de deținerea Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, va acționa ca un promotor al dialogului și al unei soluții comune în acest dosar.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.