Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri de la Uniunea Europeană: Vor fi utilizate 15,6 milioane euro

ASSMB
transplant

Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri de la Uniunea Europeană, fiind dezvoltat Registrul Național de Transplant cu o investiție de peste 15 milioane de euro. Registrul va cuprinde date privind donatorii sau bolnavii, anunță MEDIAFAX.

Ministerul Sănătății va reorganiza activitatea de transplant din România cu fonduri U.E, potrivit datelor unui comunicat de presă remis de reprezentanții Ministerului Sănătății.

„Vor fi utilizate peste 15,6 milioane de euro pentru dezvoltarea Registrului Național de Transplant, actualizarea ghidurilor și protocoalelor din domeniu, dar și sistematizarea si simplificarea legislației de transplant”, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, proiectul ”Îmbunătățirea procesului de reglementare în domeniul transplantului” a primit săptămâna aceasta aprobare pentru finanțare.

Citește și: Miron Mitrea explică ce rol joacă în echipa Vioricăi Dăncilă: Eu am încredere că poate câștiga alegerile

"În urma acestui proiect tot domeniul de transplant va fi reformat. Vor fi elaborate politici publice care să ducă la îmbunătățirea activității de transplant, dar și la asigurarea transparenței în acest domeniu. Vom începe printr-o analiză care vizează restructurarea tuturor actelor normative care guvernează activitatea de transplant din România, astfel încât să eliminăm redundanțele legislative, elementele din legislație care nu mai au legătura cu situația existentă. Vom transpune în legislația noastră corect și complet toate directivele europene și vom reașeza actele normative prin eliminarea elementelor care conțin contradicții", a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, potrivit comunicatului.

În cadrul proiectului va fi dezvoltat Registrul Național de Transplant „sub forma unui sistem informatic unic integrat de înregistrare și colectare date cu caracter personal și medical a potențialilor donatori, a donatorilor în moarte cerebrală, a bolnavilor ce au ca indicație procedura de transplant, precum și a celor care au beneficiat de o procedură de transplant”, arată sursa citată.

Tot în cadrul proiectului va fi inventariată fiecare activitate și va fi elaborată o metodologie de calcul a costurilor generate.

„Vor fi actualizate protocoalele și ghidurile de practică medicală în transplant, pentru fiecare tip de activitate (testare, coordonare, transport, prelevare, transplant, evaluare post transplant, stocare) și pentru fiecare tip de transplant (rinichi, ficat, cord, piele, cornee, os-tendon, pulmonar, pancreas, celule stem, celule reproducătoare umane)”, arată datele comunicatului.

În cadrul aceluiași proiect, Registrul Național de Transplant care va fi dezvoltat se va interconecta cu toți actorii implicați în activitatea de transplant. Totodată va fi elaborat și aprobat Codul transplantului, se mai menționează în comunicat. Proiectul va avea o durată de 36 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.