Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii Culturii din UE vor avea o întâlnire informală pe 1 decembrie. Principalul obiectiv - Identificarea unor noi acţiuni pentru redresarea sectorului

uniunea-europeana

Miniştrii Culturii din statele membre ale Uniunii Europene şi reprezentanţi ai lor vor avea o întâlnire informală pe 1 decembrie, iar principalul obiectiv al acesteia este identificarea unor noi acţiuni pentru redresarea sectorului.

Preşedinţia germană a Consiliului Uniunii Europene va organiza, pe 1 decembrie 2020, o reuniune informală a miniştrilor culturii, în regim de videoconferinţă, care va debuta la ora 11:00, potrivit news.ro.

Citește și: Medic: ‘Dacă nu credeți că există COVID19 mergeți voluntari la un spital ce tratează astfel de bolnavi. Țineți de mână un pacient speriat care abia respiră’ .

Principalul obiectiv vizează identificarea unor noi iniţiative şi acţiuni coordonate la nivel european, care să faciliteze redresarea sectoarelor culturale şi media, sever afectate de pandemia Covid-19. Discuţiile vor aborda oportunităţile europene de finanţare a proiectelor din domeniu şi o posibilă ameliorare a cadrului juridic existent în materie de mobilitate, pentru a permite deplasările artiştilor şi ale profesioniştilor din domeniul culturii, în contextul restricţiilor impuse de criza sanitară.

Reuniunea informală a miniştrilor Culturii va continua dezbaterea iniţiată la reuniunile informale ministeriale online din timpul Preşedinţiei croate a Consiliului UE, din 8 aprilie şi 19 mai 2020, precum şi la reuniunea ministerială organizată de Preşedinţia germană în data de 14 septembrie 2020, la Berlin, ocazii cu care s-a convenit că de ajutorul planificat din fondurile şi programele UE trebuie să beneficieze şi sectorul cultural şi media. Declaraţia semnată de ministrul român al Culturii, Bogdan Gheorghiu, alături de alţi 25 de omologi din UE după videoconferinţa informală organizată la 8 aprilie a deschis calea pentru măsuri europene comune.

„Recuperarea Europei are nevoie de puterea culturii şi a media, Ministerul Culturii considerând vitală abordarea comparativă a implicaţiilor crizei actuale asupra sectoarelor culturale şi creative şi explorarea viitoarelor măsuri eficiente pentru atenuarea impactului pe care aceasta îl are asupra economiei. România, alături de celelalte state membre UE, îşi reafirmă angajamentul pentru măsuri politice suplimentare, menite să sprijine sectoarele culturale şi creative, în perioadele de criză şi nu numai”, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Citește și: Medicul Adrian Marinescu: ‘Pas cu pas vor fi luate măsuri. Vom vedea că din ce în ce mai multe zone, le vom avea în varianta de lockdown’

Agenda discuţiilor include, de asemenea: stadiul negocierilor aferente propunerii de decizie pentru modificarea calendarului viitoarelor Capitale Europene ale Culturii; adoptarea Concluziilor Preşedinţiei privind egalitatea de gen în domeniul culturii, care valorifică sinergiile cu Strategia Comisiei Europene privind egalitatea de gen 2020-2025; adoptarea Concluziilor Consiliului privind garantarea unui sistem media independent şi pluralist, indisolubil legate atât de respectarea statului de drept, cât şi de viitoarea publicare a Actului privind serviciile digitale, care va continua procesul de reglementare a platformelor online.

În discursul său introductiv, Preşedinţia va prezenta stadiul negocierilor programului Europa Creativă 2021- 2027.

Videoconferinţa se va încheia cu prezentarea priorităţilor de lucru ale viitoarei Preşedinţii portugheze a Consiliului UE, în domeniile cultură şi audiovizual.

Reuniunea va fi prezidată de prof.dr. Monika Grutters, ministrul german al Culturii.

România va fi reprezentată de Mihai Firică, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.