Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de externe din NATO vor discuta despre viitorul tratatului ruso-american privind armele nucleare

Klaus Iohannis NATO

Miniştrii de externe din ţările membre ale NATO vor discuta marţi la Bruxelles despre soarta unui tratat nuclear ruso-american vechi de trei decenii şi în legătură cu care Rusia este acuzată că nu-l respectă, în contextul tensiunilor dintre Moscova şi Occident, relatează agenţia dpa preluată de Agerpres.

Este vorba despre Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), semnat de Moscova şi Washington în 1987, care interzice rachetele cu o rază de acţiune de până la 5.500 de km dotate cu focoase nucleare. Tratatul a reprezentat baza arhitecturii securităţii Europei, reducând riscul unui atac nuclear.

În martie, Rusia a făcut cunoscută racheta sa de croazieră Novator 9M729, cunoscută şi ca SSC-8, care are o rază de acţiune mai mică de 500 de km, dar este mobilă.

SUA consideră că racheta respectivă reprezintă o încălcare a INF şi a ameninţat cu retragerea din tratat, în timp ce Moscova dezminte orice încălcare.

Luni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat de asemenea demersul Moscovei, spunând că actualul impas este ''inacceptabil''.

Dacă Rusia nu revine la conformitate faţă de tratat, NATO va răspunde în mod corespunzător, a spus Stoltenberg, adăugând că Alianţa Nord-Atlantică nu va urma acţiunile Moscovei.

Miniştrii de externe din cele 29 de ţări membre al NATO vor discuta de asemenea despre tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, partener al NATO, ca urmare a evenimentelor recente din Marea Azov. Pe 25 noiembrie, Rusia a sechestrat trei nave ucrainene în largul Peninsulei Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Moscova în 2014. Ca răspuns, Kievul a impus legea marţială timp de 30 de zile.

Sâmbătă, preşedintele rus Vladimir Putin a reiterat faptul că incidentul a fost ''o provocare organizată de actuala conducere a Ucrainei''. Aliaţii din cadrul NATO nu recunosc anexarea Crimeii de către Moscova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.