Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de externe român, bulgar, croat şi grec susţin începerea negocierilor de aderare la UE cu Macedonia și Albania

ramona manescu

Ministrul de externe român, Ramona Mănescu, şi omologii săi bulgar, Ekaterina Zaharieva, croat, Gordan Grlic-Radman, şi elen, Nikos Dendias, au exprimat, în cadrul unei întâlniri în marja Adunări Generale a ONU, sprijinul deplin al statelor lor pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Macedonia de Nord şi Albania, transmite miercuri agenţia MIA potrivit Agerpres

În cursul întâlnirii, cei patru miniştri de externe au luat în discuţie cererile de aderare la Uniunea Europeană ale ţărilor vecine, se menţionează într-un comunicat al diplomaţiei bulgare.

Ministrul Ramona Mănescu a exprimat susţinerea oferită de România, Bulgaria, Croaţia şi Grecia pentru continuarea activităţilor din cadrul politicii de extindere a Uniunii Europene.

'Trebuie să-i sprijinim pe vecinii noştri şi să ducem mai departe angajamentul Bulgariei în conducerea acestui proces din timpul preşedinţiei sale a (Consiliului) UE. Separarea procesului de integrare europeană al Macedoniei de Nord şi Albaniei ar fi o mare greşeală şi cred că a sosit timpul ca ambele state să primească undă verde', a declarat şefa diplomaţiei române.

'Suntem convinşi că vom avea mai multă securitate, prosperitate şi bogăţie numai dacă toţi vecinii noştri se vor alătura UE', a afirmat ministrul de externe bulgar, la rândul său.

Ekaterina Zaharieva a subliniat că, aşa cum, la momentul respectiv, Grecia a ajutat Bulgaria, România şi Croaţia în parcursul lor european, este timpul acum ca aceste state să facă acelaşi lucru pentru alte ţări din regiune şi să le sprijine să adere la UE.

"Bulgaria a semnat un Tratat de Prietenie cu Republica Macedonia de Nord şi acesta ar trebui implementat. Albania, pe de altă parte, trebuie să-şi îmbunătăţească legislaţia şi să o alinieze la legislaţia europeană. Bulgaria sprijină lansarea negocierilor de aderare cu cele două state', a afirmat Zaharieva.

La rândul său, ministrul de externe grec a declarat că ţara sa iese dintr-o îndelungată criză de un deceniu, în timpul căreia s-a orientat spre problemele interne, însă de acum încolo se va implica din nou în cele ale Balcanilor şi Europei.

"Vom sprijini Albania şi Macedonia de Nord în cererea lor de a adera la UE", a declarat Nikos Dendias.

În cursul întâlnirii de la New York, ministrul de externe croat Gordan Grlic-Radman şi-a exprimat şi el sprijinul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Skopje şi Tirana, precum şi pentru dezvoltarea în continuare a relaţiilor de bună vecinătate în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.