Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de finante din UE caută un compromis privind contribuţiile la bugetul comunitar

ue

Ministrii de finante din statele Uniunii Europene, care se reunesc vineri la Bruxelles, încearca sa ajunga la un compromis cu privire la contributiile tarilor membre la bugetul comunitar, în contextul în care subiectul a provocat un schimb de replici dur între Bruxelles si Londra, transmite DPA.

Marii Britanii i s-a cerut luna trecuta sa contribuie pâna în decembrie cu înca 2 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, potrivit revizuirii anuale ce ia în considerare performanta economica a tarii mai buna decât previziunile initiale.
Însa premierul britanic David Cameron si-a exprimat dezaprobarea fata de aceasta solicitare în urma cu doua saptamâni, denuntând valoarea semnificativa a contributiei suplimentare si termenul scurt în care ea trebuie furnizata.
Cameron este supus unei presiuni suplimentare cauzate de faptul ca alegerile locale din 20 noiembrie ar putea fi câstigate de Partidul pentru Independenta Marii Britanii (UKIP, eurosceptic).
Oficialii UE sustin ca solicitarea la adresa Londrei este în deplina conformitate cu regulile aprobate de Marea Britanie si celelalte state membre. Totusi, mai multe tari din UE sustin pozitia Londrei.
''Cred ca putem gasi solutiile care vor permite tuturor sa plateasca ceea ce au de platit, dar în conditii pline de respect'', a spus joi ministrul de finante francez Michel Sapin, la reuniunea cu omologii sai din zona euro (Eurogrup).
Ministrul de finante german Wolfgang Schaeuble a estimat, la rândul sau, ca situatia se va calma, dupa reactia initiala a lui David Cameron, pe care a explicat-o ca fiind una motivata politic.
''Pentru mine, sunt de avut în vedere toate solutiile care duc la un rezultat bun, dar presupun ca banii (contributia suplimentara a Marii Britanii, n.r.) vor veni'', a apreciat ministrul de finante austriac, Hans Joerg Schelling.
Daca Londra nu livreaza pâna în decembrie cele 2 miliarde de euro, atunci va trebui sa plateasca penalitati în functie de rata dobânzii, potrivit normelor UE.
O posibilitate explorata de britanici este plata în transe (pe parcursul anului viitor) a contributiei suplimentare. Acest lucru ar presupune însa o schimbare legislativa a regulilor UE, ceea ce poate complica situatia actuala. În plus, ministrii de finante europeni se afla si sub presiunea timpului, întrucât trebuie sa adopte bugetul comunitar pentru 2015.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.