Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta cum să cheltuiască un buget al zonei euro

maltawinds.com
buget european

Miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană vor discuta luni cum să cheltuiască un buget al zonei euro pe care vor să îl pună la punct în viitor, cu un accent pe sprijinirea reformelor structurale şi investiţii, au declarat pentru Reuters mai mulţi oficiali din zona euro implicaţi în pregătirea acestor discuţii, scrie Agerpres.

În prezent, miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre care vor rămâne în UE după plecarea Marii Britanii caută modalităţi pentru a adânci integrarea economică în zona unică. Ideea principală este un viitor buget pentru cele 19 state care au aderat la euro şi cele care aşteaptă în anticameră pentru a adera la euro. Această ideea va fi elaborată în detaliu în următoarele trei luni pentru a fi prezentată în iunie. 

Potrivit Reuters, luni miniştrii vor analiza opţiunile cu privire la ce tip de cheltuieli ar urma să fie acoperite din viitorul buget, a cărui mărime nu a fost încă stabilită, în ce condiţii şi dacă sprijinul ar trebui să ia forma granturilor sau creditelor. 

Mărimea bugetului, veniturile sale şi guvernanţa urmează să fie discutată în cursul lunilor următoare. De asemenea, urmează să fie stabilit dacă bugetul zonei euro va fi parte din bugetul pe termen lung al Uniunii Europene sau va fi separat.

Citește și: Șeful Apple, 'botezat' de Donald Trump! Tim Cook a procedat în consecință - Reacția pe Twitter / FOTO

Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană au subliniat că, pentru a finaliza Uniunea Economică şi Monetară, este necesară o sumă de bani care să joace un rol de stabilizare în cazul unor crize economice şi să se adauge politicii monetare unice. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, pare să împărtăşească o viziune similară şi recent a vehiculat ideea unei scheme pan-europene de garantare a şomajului, care să vină în ajutorul finanţelor publice naţionale în cazul unei recesiuni. Însă Olaf Scholz nu a primit sprijinul restului Guvernului german şi nici al altor state din zona euro, în special Olanda, astfel că ideea a fost exclusă din discuţiile politice ale miniştrilor. 

Comisia Europeană, care va pregăti versiunea finală a propunerii de buget al zonei euro, a propus până acum un buget de 55 miliarde euro. Din această sumă totală, 25 miliarde euro ar urma să vină de la bugetul UE şi va fi utilizată pentru a sprijini reformele şi convergenţa între economii iar restul de 30 de miliarde euro ar urma să fie sub formă de credite, garantate de bugetul UE, pentru a sprijini investiţiile în ţările care se confruntă cu şocuri economice temporare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.