Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministru: 'Economia maghiară va trebui să facă tranziția către o existență fără finanțarea UE'

ungaria ue steag

Înghețarea prețurilor nu va fi ridicată deocamdată, iar inflația va scădea la o cifră cu o singură cifră până la sfârșitul anului, a declarat Márton Nagy, ministrul ungar al Dezvoltării Economice, într-un interviu acordat lui Világgazdaság, în care a evaluat ultimul său an de activitate. Întrebat, de asemenea, despre atragerea investițiilor străine directe și dacă acestea pot înlocui fondurile UE, ministrul dezvoltării economice a spus că da, ba chiar că sunt mai bune decât fondurile UE.

„Din punct de vedere al formei, ambele sunt în valută și sunt nerambursabile. Când capitalul se mută și construiește o fabrică, mai devreme sau mai târziu va trebui să fie dezvoltată din nou și din nou, astfel încât valoarea va rămâne aici. Să iei o fabrică de pe o zi pe alta, să o dezmembrezi și să o muți în altă țară nu este ceva ce se face. În ceea ce privește impactul, însă, investițiile străine directe sunt mai bune: piața distribuie capitalul, nu suntem noi cei care îl determinăm, așa că știe exact "ce are de făcut"”, a declarat Márton Nagy. El a adăugat, de asemenea, că, deși lipsesc fondurile UE din economia maghiară, "acestea nu sunt dominante în finanțarea economiei. Este o sursă ușor de înlocuit".

Pe termen mediu și lung, a spus el, "vom funcționa oricum fără fonduri UE, la un nivel de dezvoltare mai ridicat, iar peste un anumit nivel de dezvoltare vom deveni implicit un contributor net. Oricum ar fi, economia maghiară va trebui să facă tranziția către o existență fără finanțarea UE."

Aceasta nu se referă doar la investițiile străine directe, ci și la sursele de credit și de capital.

În timpul conversației, au fost discutate și noile reguli recent introduse de guvern privind obligațiunile suverane. Nagy a declarat că bugetul rămâne strâns din cauza costurilor cu dobânzile și că guvernul are „sarcina de a ieși rapid din capcana dobânzilor, prin scăderea inflației și prin consolidarea pieței obligațiunilor suverane”. „Finanțarea statului este stabilă, nu este vorba de asta, ci de costuri”, a spus el.

Plafonările de prețuri feresc populația de sărăcie, chiar dacă nu convin UE

În opinia sa, noile reguli privind obligațiunile suverane nu taxează economiile, ci "îndreptăm populația spre forme de economisire în care banii își păstrează valoarea reală. Există, de asemenea, problema autofinanțării ca obiectiv strategic. Procentul de străini crește din nou, în timp ce ar fi mai important să ne autofinanțăm pe plan intern, cu o predominanță a rezidenților autohtoni și a investitorilor instituționali". Întrebat despre criticile venite din partea Asociației Băncilor, a spus că nu este de acord că măsurile recente ar avea un efect de distorsiune asupra concurenței. "Acest lucru se datorează faptului că, în prezent, nu există concurență în materie de prețuri, pur și simplu nu există nimic care să denatureze, chiar termenul de concurență în materie de prețuri nu există."

Întrebat dacă ceea ce a spus ar putea fi în contradicție cu recomandările de politică economică ale UE, Nagy a spus că, în opinia sa, nu contează. "Este un lucru bun că nu ne spun ce să facem aici. Găsesc destul de amuzantă ideea privind ridicarea înghețării prețurilor, pe care Banca Centrală a Ungariei o promovează. Pe de o parte, cea mai importantă înghețare a prețurilor este reducerea facturilor la utilități, care a protejat milioane de familii maghiare de sărăcie din 2013, așa că de ce ar trebui să fie eliminată treptat? Dar la fel este și înghețarea dobânzilor, care a pus sute de mii de familii într-o poziție sigură", a declarat ministrul Dezvoltării Economice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.