Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe a avut o întrevedere cu Eric Swalwell, membru al Congresului SUA

mae.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, joi, la New York, o întrevedere cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, membru al Comitetului Special pentru Informaţii şi preşedinte al Subcomitetului acestuia pentru modernizarea şi pregătirea serviciilor de informaţii (Intelligence Modernization and Readiness).

Discuţia a avut loc în contextul prezenţei în SUA a ministrului Bogdan Aurescu, pentru participarea la lucrările segmentului de nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat importanţa acordată de România consolidării Parteneriatului Strategic şi dialogului politic cu SUA. A trecut în revistă contactele frecvente şi de substanţă din ultima perioadă, inclusiv participarea preşedintelui Biden la Summitul B9 găzduit cu succes în luna mai de preşedintele Klaus Iohannis. Aurescu a vorbit şi despre discuţiile pe care le-a avut cu secretarul de stat Antony Blinken şi cu consilierul pentru securitate naţională Jake Sullivan.

Acest calendar de contacte reflectă maturitatea relaţiei bilaterale la zece ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii şi semnarea Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al SUA în România - documente care reprezintă fundamentul actual al Parteneriatului Strategic şi pe care şeful diplomaţiei române le-a negociat în numele statului român în urmă cu mai bine de 10 ani, subliniază MAE.

Ministrul român a arătat că momentul aniversar reprezintă o oportunitate de bilanţ al Parteneriatului Strategic, aflat la un nivel excelent de profunzime şi substanţă.

De asemenea, a subliniat că anul viitor se vor împlini 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic, ceea ce va crea noi oportunităţi pentru dezvoltarea acestuia. A accentuat dorinţa de a concretiza posibilităţi suplimentare de cooperare între România şi SUA, pe toate dimensiunile parteneriatului, inclusiv în ceea ce priveşte componenta parlamentară. Oficialul american a exprimat apreciere pentru angajamentul ferm al României în calitate de Partener Strategic al SUA, precum şi pentru contribuţia esenţială a ţării noastre la stabilitatea şi rezilienţa regională, consolidarea securităţii transatlantice şi promovarea valorilor şi intereselor comune.

Şeful diplomaţiei române a salutat vizitele făcute în România de delegaţii ale Congresului SUA în cursul anului 2021 şi a subliniat importanţa întăririi în continuare a cooperării pe linie parlamentară, inclusiv prin grupurile de prietenie din legislativele celor două ţări, şi a susţinut necesitatea organizării de noi astfel de vizite în România în viitorul apropiat, informează Agerpres.ro.

Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi cu privire la situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, rezultând un nivel înalt de convergenţă cu privire la existenţa unor provocări persistente de securitate, care - aşa cum a subliniat ministrul de externe al României - necesită consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic al NATO, într-o abordare unitară şi coerentă. În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a pledat pentru o prezenţă militară crescută a SUA în România şi în regiune.

De asemenea, şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa consolidării prezenţei economice şi de investiţii americane în regiune, reiterând necesitatea unei implicări inclusiv financiare a SUA în concretizarea Rail2Sea, proiect strategic de interconectare regională promovat de România şi în cadrul Iniţiativei celor Trei Mări şi care va putea aduce o contribuţie relevantă la dezvoltarea economică a regiunii, precum şi la mobilitatea militară pe Flancul Estic al NATO.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat şi importanţa deosebită pentru România şi cetăţenii români a accederii în programul Visa Waiver. A punctat, astfel, necesitatea înregistrării unor progrese tangibile pentru atingerea acestui obiectiv comun al României şi al SUA.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.