Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, transmite condoleanţe după moartea academicianului Vasile Tărâţeanu

b1.ro
Bogdan Aurescu

Vasile Tărâţeanu a fost o personalitate culturală marcantă a comunităţii româneşti din Ucraina, ale cărei aspiraţii şi drepturi "fireşti" le-a promovat, a evidenţiat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un mesaj transmis la moartea academicianului.

"Am aflat cu profundă întristare vestea trecerii în nefiinţă, la 8 august 2022, a scriitorului şi academicianului Vasile Tărâţeanu, personalitate culturală marcantă a comunităţii româneşti din Ucraina. Este o veste care îndurerează în egală măsură pe toţi cei care, în România sau în Ucraina, au rezonat cu spiritul său poetic viu şi profund, cu eforturile sale rodnice pentru afirmarea spiritualităţii româneşti, precum şi cu activitatea sa neobosită în slujba comunităţii româneşti din Ucraina şi a promovării aspiraţiilor şi drepturilor fireşti ale acesteia. În aceste clipe grele transmit întreaga mea compasiune şi sincerele mele condoleanţe familiei îndoliate", a afirmat ministrului, potrivit mesajului remis de MAE, potrivit Agerpres.ro.

Vasile Tărâţeanu a fost o personalitate polivalentă - poet, publicist şi traducător, unul dintre liderii reprezentativi ai comunităţii româneşti din Ucraina, preşedinte al Centrului Cultural Român "Eudoxiu Hurmuzachi" din Cernăuţi, membru al Comitetului Coordonator al Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, membru de onoare al Academiei Române. A fost ales vicepreşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni, în Comitetul director al Congresului Spiritualităţii Româneşti.

"Dedicat limbii şi culturii române şi comunităţii româneşti din Ucraina până în ultima clipă, Vasile Tărâţeanu a întruchipat chintesenţa evenimentelor majore care au marcat traseul generaţiei de intelectuali români care s-a format la Cernăuţi în anii '70-'80 ai secolului trecut. Biografia sa profesională şi personală s-a contopit, în mare parte, cu cea a evoluţiei comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi", a arătat ministrul Aurescu.

Potrivit acestuia, Vasile Tărâţeanu a fost, de asemenea, "o voce angajată, puternică şi respectată în sprijinul românilor din Ucraina, iniţiator şi susţinător a nenumărate proiecte menite să păstreze şi să dezvolte identitatea culturală şi lingvistică a românilor din regiunea Cernăuţi. Ca deputat în Consiliul regional Cernăuţi, în perioadele 1992-1996 şi 2001-2006, s-a dedicat total efortului de promovare şi afirmare a drepturilor minorităţii române din Ucraina".

Născut la 27 septembrie 1945 în satul Sinăuţii de Jos, raionul Hliboca, Vasile Tărâţeanu a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Naţionale în 1972. Între 1969 şi 1981 a fost reporter la ziarul regional "Zorile Bucovinei" din Cernăuţi, iar între 1981 - 1991 redactor superior la redacţia emisiunilor în limba română de la Radio Kiev. Între 1990 - 1994 a condus ziarul "Plai românesc" al Societăţii pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu".

Între cele mai importante publicaţii înfiinţate de Vasile Tărâţeanu figurează "Arcuşul", şi "Curierul de Cernăuţi". A fost membru fondator al Societăţii pentru Cultura Românească "Mihai Eminescu" din Cernăuţi (1989), secretar al Societăţii

(1991-1992), membru fondator al Editurii "Alexandru cel Bun" din Cernăuţi (1994), preşedinte al Fundaţiei Culturale "Casa Limbii Române" din Cernăuţi (2000).

A fost autor a zeci de volume de poezie, publicistică, monografii culturale şi albume, membru al Uniunii Naţionale a Scriitorilor din Ucraina, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.