România vrea să aibă o strategie nouă privind consumul de carne. Importurile ar urma să fie eliminate și nu prin lege, ci prin creșterea producției interne. Măsura ar ajuta și economia și mai ales pe fermierii români. Ministrul Agriculturii anunță că se pregătesc măsuri suplimentare pentru atingerea unui grad de autosuficiență de 100% la carne și produse din carne din producția românească, considerând aceasta soluția corectă pentru echilibrarea balanței comerciale a țării.
Datele INS arată că producția de carne de ovine și caprine a crescut cu 62.1%, de bovine cu 12,2%, de porcine cu 9,2%, iar de pasăre cu 8.7%, față de anul 2023.
„Felicitări tuturor fermierilor! Împreună am reușit să pornim programe și măsuri de sprijin ale căror efecte le vedem acum. Datorită muncii crescătorilor de animale români și parteneriatului corect dintre fermierii noștri și autorități, avem mai multe produse românești pe mesele românilor. Vom continua pe această cale a integrării producției vegetale în zootehnie, pentru a asigura materia primă pentru unitățile de procesare în valoare de 2 miliarde de euro, pe care le dezvoltăm prin Programul Investalim și DR -22, măsură susținută prin fonduri europene. Aceasta este soluția corectă pentru echilibrarea balanței comerciale a României”, transmite Florin Barbu.
Acesta anunță că pregătește o serie de programe de sprijin pentru a se asigura că România va atinge gradul de autosuficiență de 100% la carne și produse din carne din producția românească.
Carnea procesată poate afecta sănătatea
Un nou studiu dezvăluie că o dietă echilibrată poate încetini apariția bolilor cronice precum afecțiunile cardiovasculare, depresia și diabetul în rândul persoanelor vârstnice, informează Science Alert.
Un grup de la Centrul de Cercetare a Îmbătrânirii al Institutului Karolinska din Suedia a urmărit peste 2.400 de adulți suedezi în vârstă timp de 15 ani.
Echipa a constatat că persoanele care au urmat în mod constant o dietă sănătoasă au dezvoltat boli cronice mai lent, spre deosebire de cele ale căror diete erau considerate mai inflamatorii, adică diete bogate în carne procesată, cereale rafinate și băuturi zaharoase, care sunt cunoscute pentru faptul că favorizează inflamația cronică de grad scăzut în organism.
Prezența mai multor afecțiuni medicale în același timp este una dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă persoanele în vârstă. Aceasta crește riscul de dizabilitate, spitalizare și deces prematur, spun specialiștii.
Deși se știe de mult timp că alimentația poate contribui la prevenirea anumitor boli, noul studiu arată că aceasta poate influența și ritmul general al îmbătrânirii biologice.
Cercetătorii au analizat patru modele alimentare bine cunoscute. Trei dintre ele – dieta Mind (concepută pentru a proteja sănătatea creierului), Indicele alternativ de alimentație sănătoasă (bazat pe alimente asociate cu un risc mai mic de îmbolnăvire) și dieta mediteraneană – au fost asociate cu o acumulare mai lentă a bolilor. A patra, o dietă bogată în alimente inflamatorii, a fost asociată cu o acumulare mai rapidă.
Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul afecțiunilor cardiovasculare și psihiatrice. Astfel, persoanele care se alimentau mai sănătos aveau o probabilitate mai mică de a dezvolta boli precum insuficiență cardiacă, accident vascular cerebral, depresie sau demență.































Comentează